SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Pahor: Institucijo KPK je potrebno spoštovati

Dražgoše, 13. 1. 2013 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se je danes opoldne udeležil 56. prireditve "Po stezah partizanske Jelovice" ob 71. obletnici bitke v Dražgošah, kjer je položil tudi venec pri spomeniku in se poklonil v spomin padlim Ob robu slovesnosti je predsednik republike v izjavi za medije komentiral tudi aktualno politično dogajanje v državi.
Dražgoše 2013

Predsednik republike Borut Pahor je uvodoma pojasnil, da se v teh dneh intenzivno posvetuje z vodilnimi ljudmi slovenskega političnega življenja, da bi skupaj ocenili razmere, ki so nastale po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, institucije pravne države, ki jo je treba spoštovati.

Predsednik vlade in koalicija sta odgovorni, da ocenita, ali je zaradi tega poročila nastala sitacija, v kateri je neizogiben odstop vlade ali glasovanje o njeni zaupnici. "Odločilno za razplet dogodkov po objavi poročila KPK je, ali, kdaj in kako bo odstopila slovenska vlada in kakšne so možnosti, da bi se s konsenzualnimi ali pa vsaj trdnovečinskimi odločitvami v državnem zboru izognili predčasnim volitvam z imenovanjem bodisi politične ali tehnične vlade," je dejal predsednik republike.

"Odločilno za razplet dogodkov je, ali, kdaj in kako bo odstopila slovenska vlada," je povedal predsednik države Borut Pahor. Od predsednika vlade Janeza Janše pričakuje oceno, ali lahko glede na razmere, nastale po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, vlada še naprej uspešno opravlja svoje naloge.

Predsednik Pahor je povedal, da razmišlja tudi o ukrepih in ravnanju, ki je v okviru njegovih pristojnosti, po tem, ko bo prišlo do končne odločitve o usodi vlade. "Glede usode te vlade je po ustavi in zakonu vlada odgovorna sama. Vsi drugi, pa smo po tem dolžni razmišljati, kako, na kakšen način in kdaj sprejeti take odločitve, da bo slovenska politika, kolikor je le mogoče, storila vse, da se izogne politični krizi," je še povedal predsednik republike in dodal, da se namerava v prihodnjem tednu sestati s predsednikom vlade, predsednikom državnega zbora in voditelji parlamentarnih strank. "Prizadeval si bom, da bi v strpnem dialogu poiskali neko rešitev, ki bo imela dovolj široko podporo, saj brez širše politične podpore potrebni ukrepi za izhod iz gospodarske in socialne krize niso mogoči in bodo naleteli na odpor pri socialnih partnerjih ali pri ljudeh", je zaključil predsednik republike.
Dražgoše 2013