SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob dnevu samostojnosti in enotnosti: "Moja želja je, da Slovenija ostane ena najbolj varnih držav"

Ljubljana, 26. 12. 2016 | sporočila za javnost, govoriOb dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga v Sloveniji praznujemo v spomin na 26. december 1990, na dan, ko je bil razglašen izid plebiscita, je Urad predsednika Republike Slovenije ponovno pripravil dan odprtih vrat. Obiskovalci so si v Veliki dvorani Predsedniške palače ogledali slovesnost z vročitvijo odlikovanja Orkestru Slovenske vojske, ki ga je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge za ohranjanje tradicije vojaških orkestrov na Slovenskem in prispevek k bogati slovenski glasbeni kulturi. Odlikovanje je iz rok predsednika v imenu celotnega orkestra prevzela umetniška vodja in dirigentka Orkestra Slovenske vojske Andreja Šolar.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je odlikoval orkester Slovenske vojske. Odlikovanje je iz rok predsednika v imenu celotnega orkestra prevzela umetniška vodja in dirigentka Orkestra Slovenske vojske Andreja Šolar.
Foto: Stanko Gruden/STA

V zahvalnem govoru je gospa Šolar dejala, da orkestru, ki letos praznuje 20-letnico delovanja, odlikovanje zelo veliko pomeni. "Je priznanje, da delamo dobro," je dejala ter poudarila, da je kultura pomemben dejavnik v življenju celotne družbe in je odraz nekega naroda. "S svojim delom bomo tudi v prihodnje prispevali k prepoznavnosti slovenske kulture doma in v tujini, kajti glasba je tista, ki seže do srca in je ključ, ki odpira vrata sočutju," je zaključila in vsem zaželela vse dobro v prihodnjem letu.

Predsednik Pahor je obiskovalcem, ki jih je bilo v dveh terminih blizu tristo, čestital ob državnem prazniku, ter dejal, da je slovenska Predsedniška palača verjetno edina na svetu, v kateri obiskovalci lahko obiščejo tudi predsednikovo osebno in uradno pisarno ter se z njim pogovarjajo. "Glede na varnostne razmere v Evropi in v svetu je to še toliko bolj edinstveno. To je ilustracija velikega zaupanja," je poudaril predsednik Pahor in dodal, da je njegova velika želja, da tako ostane vselej. "Da Slovenija ostane ena najbolj varnih držav na svetu," je poudaril ter vsem zaželel vesele praznike in vse najboljše v prihajajočem letu.

Ob državnem prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti v Uradu predsednika Republike Slovenije dan odprtih vrat
Foto: Stanko Gruden/STA


Obiskovalci so si v nadaljevanju pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in obiskali tudi delovne prostore predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Ob dnevu odprtih vrat je tudi tokrat pred Predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Naslednji dan odprtih vrat v Predsedniški palači bo ob slovenskem kulturnem prazniku Prešernovem dnevu, v sredo, 8. februarja 2017.Utemeljitev:
Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Pet let po osamosvojitvi je slovenska država vzpostavila kontinuiteto z dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem. Ta sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba. Z razvojem vojske in orkestrov sta se vloga in dejavnost vojaških orkestrov na Slovenskem spreminjala in razvijala. Dejstvo je, da so vojaški orkestri pomembno soustvarjali slovensko glasbeno kulturo, saj brez vojaških glasbenikov ni bilo pomembnejših prireditev in tudi slovenski filharmoniki niso mogli izvajati večjih glasbenih del brez njihovega sodelovanja.

Danes Orkester Slovenske vojske deluje v sestavi generalštaba za potrebe vojaškega protokola. Je nepogrešljiv del vseh svečanih dogodkov Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg slovenskih vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil orkester v eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester ali pa kot protokolarni orkester, big band, pihalni kvintet, trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi. Poleg tega orkester sodeluje tudi na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti. Visoko izobraženi glasbeniki Orkestra Slovenske vojske z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvarijo vzdušje dovršenosti dogodkov, visoke omike in podobo ponosnih pripadnikov Slovenske vojske.

Uspešno pot razvoja orkestra, ki se je v dvajsetih letih delovanja izoblikoval v vitalen, profesionalen in zagnan ansambel, so mojstrsko oblikovali dirigenti njegovih različnih zasedb. Kot zunanji sodelavec je v delo orkestra svoje znanje in bogate izkušnje vtkal tudi skladatelj in dirigent Jože Privšek. Poleg tega so z Orkestrom Slovenske vojske, ki ima povprečno 160 nastopov na leto, radi sodelovali tudi mnogi drugi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so tudi redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.

Za svoje vrhunsko delo je Orkester Slovenske vojske leta 1997 prejel bronasto, leta 2008 pa zlato medaljo Slovenske vojske.

Ob državnem prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti v Uradu predsednika Republike Slovenije dan odprtih vrat
Foto: Stanko Gruden/STA