SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike priredil slovesnost ob uradnem pričetku družbeno-odgovornega projekta vzorništva "Bodi dober, bodi kul!"

Brdo pri Kranju, 11. 9. 2019 | sporočila za javnost

»Bodi dober, bodi kul!«, družbeno-odgovorni projekt vzorništva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil slovesnost ob uradnem pričetku družbeno-odgovornega projekta "Bodi dober, bodi kul!".

Projekt "Bodi dober, bodi kul!" želi prispevati k boljši družbi, usmerjeni k dialogu, sodelovanju, odgovornosti, strpnosti in temelječi na spoštovanju do soljudi. Poslanstvo pobude je ozaveščanje o pomenu in posledicah naših dejanj. S svojimi dejanji smo vzorniki otrokom in mladostnikom. Vzorniki smo vsi, od nas pa je odvisno, kakšni vzorniki želimo biti.

Posebej za slovesnost so pevci in pevke Osnovne šole Elvire Vatovec Prade uvodoma zapeli pesem »Bodi dober, bodi kul!«, himno projekta.

Več kot štiri sto (400) zbranih ravnateljev, pedagoških delavcev, ambasadorjev in drugih podpornikov projekta je nagovoril predsednik republike, častni pokrovitelj. Njim je izrekel besede zahvale, da mladim pustijo razmišljati izven okvirjev: »Ko obiskujem srednje in osnovne šole, me to vedno navdihne z upanjem. Vedno se sprašujem, kaj moramo storiti, da bomo mlade v zahtevno življenje pospremili z optimizmom, upanjem in pogumom - pustimo jim razmišljati s svojo glavo,« je dejal predsednik Pahor. Poudaril je pomen znanja – več ko boš znal, bolj boš močan, je dejal. In dodal, da je prav enako pomembna vzgoja: ta oblikuje mladega človeka v ustvarjalno osebnost. »Najbolj dragocena dediščina, ki jo lahko zapustimo mladim, je zavedanje, da bodo zmogli,« je nagovor zaključil predsednik republike.

Predsednik republike priredil slovesnost ob uradnem pričetku družbeno-odgovornega projekta vzorništva "Bodi dober, bodi kul!"
Foto: Daniel Novakovič/STA

Pobudnik projekta Marijan Musek je v pozdravnem nagovoru dejal, da delati dobro ni zapoved, temveč radost: »Vsakdo je popolnoma svoboden, da dela dobro, da je kul.«

V nadaljevanju slovesnosti so svoje navdihujoče zgodbe predstavili nekateri ambasadorji. Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček, specializantko nevrologije in dolgoletna vodja ambulante za brezdomce v Mariboru: »Vzornik je tista oseba, ki gleda v nas zvečer. To smo mi sami. Vsak dan imamo čas in čast biti vzor sami sebi. Biti kul se začne v glavi, biti dober pa v srcu.« Doc. dr. Blaž Koritnik, specialist nevrolog, nekdanji predsednik Društva SiNAPSA, je dejal, da naši možgani vzornike dojemajo zaradi tega kar so, kar počnejo in kako vplivajo na nas. Zbrane je nagovoril tudi Emil Tedeschi, predsednik in izvršni direktor družbe Atlantic Group, podpredsednik upravnega odbora Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija. Prepričan je, da moramo biti vedno odprti za nova znanja in v sebi imeti strast to znanje nato deliti naprej, predvsem mladim generacijam. »Kadar so ljudje iskreni, pošteni, dobri in plemeniti, so dobri in kul,« je nasvet kako biti vzornik z zbranimi delil gospod Tedeschi.

V nadaljevanju programa sta svoji zgodbi predstavila še Saša Bavec, generalni direktor Divizije Sistemi in član upravnega odbora podjetja Knauf Insulation, in Aljoša Bagola, partner in izvršni kreativni direktor agencije Pristop. Ambasadorji projekta Perpetuum Jazzile in Zlatan Čordić – Zlatko pa so slovesnost pospremili z glasbo.

Projekt so podprli številni ugledni posamezniki, nekateri izmed njih so se uradnega pričetka tudi udeležili.