SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v Sofiji: "Evropska perspektiva mora ostati navdih za Zahodni Balkan, kljub upočasnitvi procesa širitve."

Sofija, Bolgarija, 15. 9. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes zaključuje obisk v Bolgariji, kjer se je udeležil srečanja desetih predsednikov držav, ki ga gosti predsednik Republike Bolgarije Rosen Plevneliev.
Foto: Daniel Novakovič/STAPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes zaključuje obisk v Bolgariji, kjer se je udeležil srečanja desetih predsednikov držav, ki ga gosti predsednik Republike Bolgarije Rosen Plevneliev.

Srečanja se poleg slovenskega predsednika udeležujejo predsednica Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca in predsedniki Republike Finske Sauli Väinämö Niinistö, Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck, Italijanske republike Sergio Mattarella, Republike Latvije Raimonds Vējonis, Republike Poljske Andrzej Duda, Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa, Madžarske János Áder in predsednica Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca.

Drugi dan srečanja so se predsedniki sestali v Nacionalnem zgodovinskem muzeju v bolgarski prestolnici Sofiji, kjer se je zasedanje nadaljevalo s temo "Balkan – zgodovinska transformacija od igrišča interesov velikih sil do sestavnega dela združene Evrope".

Predsednik republike Borut Pahor je izpostavil, da je potrebno ohranjati evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, kljub morebitni upočasnitvi procesa širitve Evropske unije. Dejal je, da je po njegovem mnenju nujno potrebno še naprej spodbujati reformne procese v državah sosednje regije Zahodnega Balkana, ki si želijo članstva v EU in zvezi NATO. Izpostavil je, da brez podpore EU ti procesi ne bodo mogoči. Ob tem je slovenski predsednik omenil tudi skupno pobudo Slovenije in Hrvaške, Brdo Brijuni Process, ki spodbuja sodelovanje in dialog med državami, ne glede na njihove različne statuse v evroatlantskih integracijah. "Evropska perspektiva mora ostati navdih za reforme, spravne procese, za reševanje mejnih sporov, okrepitev ekonomskega sodelovanja in vse nadaljnje procese, ki ohranjajo razvoj teh držav in mir," je dejal predsednik Pahor.

Na novinarski konferenci je slovenski predsednik posebej izpostavil, da smo se v Evropski uniji znašli na razpotju in dejal, da si kot prepričan Evropejec želi več Evrope in ne manj. Ob tem je predsednik republike citiral včerajšnji govor predsednika Evropske komisije Junckerja, ki je dejal, "nismo Združene države Evrope", in ocenil, da danes to drži, vendar pa je morda to lahko naša dolgoročna prihodnost. "Če moram izbirati med dezintegracijo in integracijo Evrope, bom vedno izbral slednjo," je dejal predsednik Pahor.

Skupina Arraiolos je neformalni format srečanj enajstih predsednikov držav EU, ki deluje od leta 2003 - takrat so se predsedniki, ki nimajo izvršilnih pooblastil, srečali na pobudo portugalskega predsednika Sampaia. Danes skupino sestavljajo predsedniki Avstrije, Bolgarije, Estonije, Finske, Nemčije, Madžarske, Italije, Latvije, Poljske, Portugalske in Slovenije. Zadnje srečanje skupine je potekalo septembra 2015 v Wartburgu in Erfurtu v Nemčiji, in se ga je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.