SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor ob dnevu državnosti: "Slovenija je majhna država, a je lahko velika domovina"

Ljubljana, 25. 6. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Danes, ob dnevu državnosti, je Urad predsednika Republike Slovenije ponovno, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Obiskovalci, ki jih je bilo več kot sto, so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače, predsednik republike Borut Pahor pa jih je popeljal tudi po svojih delovnih prostorih.

Dneva odprtih vrat so se ob 12. uri med drugim udeležili predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje, ki so se ob tej priložnosti predsedniku republike zahvalili za častno pokroviteljstvo nad nedavnim jubilejnim praznovanjem 105-letnice gasilstva v Grosupljem. Predsednik republike je v nagovoru gasilcem izrazil hvaležnost v svojem imenu in v imenu države za njihovo vestno, profesionalno in nesebično pomoč ljudem v stiski. »Vašo pomoč nikoli ne smemo jemati za samoumevno. Zato je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo, da ste prostovoljci zaradi vaše srčne prepričanosti, da je prav pomagati ljudem. To je neprecenljiv moralni kapital, s katerim se ne more pohvaliti vsaka institucija«, je dejal predsednik republike.

Dan odprtih vrat v Uradu predsednika Republike Slovenije
Foto: Anže Malovrh / STA

Ob 14. uri pa so se dneva odprtih vrat udeležile vse slovenske županje in z njimi otroci učenci Osnovne in glasbene šole Kobarid ter Glasbene šole Nazarje, ki so v počastitev dneva državnosti pripravili poseben kulturni program.

Dan odprtih vrat v Uradu predsednika Republike Slovenije
Foto: Anže Malovrh / STA

V izjavi za medije je predsednik republike Borut Pahor ob današnjem državnem prazniku, dnevu državnosti, voščil vsem državljankam in državljanom: »Želim vam, da osrednji državni praznik praznujete vzneseno in optimistično, s trdno vero v lepšo prihodnost.« Po njegovem mnenju ima Slovenija danes priložnost, da se sama izkoplje iz socialnih, moralnih in gospodarskih težav. »Imamo dovolj poguma, izkušenj in znanja, da pomembne izzive, ki so pred nami, skupaj premostimo«, je dejal predsednik Pahor in dodal: »Razumem mešane občutke, ki naše državljane prevevajo ob osrednjem državnem prazniku. A prizadeval si bom, da bomo strnili moči naroda in skupaj napisali novo poglavje slovenske prihodnosti.«

Dan odprtih vrat v Uradu predsednika Republike Slovenije
Foto: Anže Malovrh / STA

V okviru obiska so si obiskovalci z zanimanjem ogledali menjavo častne straže garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo. Glavni cilj tovrstnih obiskov je odpreti vrata Predsedniške palače državljanom in ob tem približati delo Predsednika Republike Slovenije in njegovih sodelavcev širši javnosti.