SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Srbiji predstavlja zgodovinski mejnik v odnosih med državama

Ljubljana, 29. 5. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes začel uradni obisk v Republiki Srbiji, kjer ga gosti predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Gre za prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Republiki Srbiji, kar ima velik simbolni pomen za utrditev političnih in gospodarskih odnosov med državama in narodoma.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes začel uradni obisk v Republiki Srbiji, kjer ga gosti predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Republike Slovenije bo v okviru uradnega obiska spregovoril pred poslanci Narodne skupščine Republike Srbije. Na delovnem kosilu bo predsednika Pahorja gostil predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić. Program uradnega obiska je prilagojen razmeram po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Srbijo. Predsednik Pahor bo tako obiskal tudi hudo prizadeto poplavljeno območje Obrenovca. Ob močni gospodarski delegaciji predsednika spremljata tudi minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič in minister za finance Republike Slovenije dr. Uroš Čufer.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika Srbije in Slovenije zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijo Republike Slovenije in delegacijo Republike Srbije pod vodstvom obeh predsednikov.

Uvodoma je srbski predsednik Nikolić poudaril zadovoljstvo ob prvem obisku slovenskega predsednika v Republiki Srbiji in se zahvalil za izjemno pomoč, ki jo je Slovenija nudila Srbiji ob poplavah in dejal, da ta še dodatno utrjuje iskreno prijateljstvo med državama. Predsednik Pahor je srbskemu predsedniku ponovno izrazil sočutje in sožalje ob poplavah, ki so terjale smrtne žrtve in povzročile ogromno škodo ter izrazil podporo Slovenije pri odpravi škode, ki so jo poplave povzročile. Poudaril je pomen solidarnosti med državama, ki se je letos pokazala z vzajemno pomočjo v primeru ledene ujme v Sloveniji in uničujočih poplav v Srbiji. Slovenski predsednik je srbskemu predsedniku dejal, da je Slovenija pripravljena Srbiji nuditi strokovno pomoč tako pri oceni škode, kot pri zagotavljanju sredstev Evropske unije. Seznanil ga je, da je Slovenija na nedavnem Evropskem svetu uspela s pobudo o organizaciji donatorske konference za odpravo posledic poplav v Bosni in Hercegovini in Srbiji.

V nadaljevanju sta se sogovornika strinjala, da pomeni prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Republiki Srbiji zgodovinski mejnik v odnosih med državama. Vezi med narodoma so prijateljske, sodelovanje med državama na politični ravni pa se je v zadnjih letih okrepilo.

Predsednik Pahor je predsedniku Nikoliću zagotovil, da Slovenija ostaja zaveznica Srbije na poti v Evropsko unijo in se zavzel tudi za dosledno spoštovanje mednarodnih sporazumov pri nadaljnjem reševanju odprtih vprašanj s področja nasledstva po nekdanji SFRJ. Predsednika Slovenije in Srbije sta govorila tudi o dvostranskem sodelovanju med državama ter sodelovanju obeh držav v okviru regionalnih pobud ter regionalnih in mednarodnih organizacij. Strinjala sta se, da je regionalna iniciativa Brdo Process spodbudila premike pri reševanju več odprtih regionalnih vprašanjih. Predsednika sta obravnavala tudi ostale aktualne mednarodne teme ter med ključnimi izpostavila razvoj dobrososedskih odnosov in konstruktivno regionalno sodelovanje za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom. Predsednik Pahor je Srbiji izrekel priznanje za pogum pri urejanju odnosov s Prištino. Ob koncu sta predsednika izmenjala tudi poglede na aktualne razmere v Evropski uniji po nedavnih evropskih volitvah.

Zavezo po krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama sta predsednika potrdila v politični deklaraciji, ki sta jo podpisala, da bi kronala prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Srbiji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes začel uradni obisk v Republiki Srbiji, kjer ga gosti predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić
Foto: Nebojša Tejić/STA

V izjavi za medije sta predsednika Srbije in Slovenije poudarila, da so odnosi med državama odlični in da verjameta, da bo ta obisk dodal nov zagon vsestranskemu poglabljanju odnosov na vseh področjih. Predsednik Pahor je dejal, da uradni obisk ne pomeni mejnika le zato, ker je prvi, ampak tudi, ker je zadnji prvi uradni obisk na področju držav Zahodnega Balkana. Poudaril je, da mu je v izredno čast, da bo danes nagovoril poslanke in poslance v Narodni skupščini Republike Srbije.

Predsednik Pahor se je nadaljevanju obiska sestal s predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem in predsednico Narodne skupščine Republike Srbije Majo Gojković. Pozno popoldne se bo slovenski predsednik srečal še s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Srbiji. Zvečer se bo udeležil večerje, ki jo v njegovo čast gosti predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Drugi dan obiska se bo predsednik Pahor srečal s predsednikom Gospodarske zbornice Srbije Željkom Sertićem in se udeležil srbsko-slovenskega poslovnega foruma, kjer bo zbrane srbske in slovenske gospodarstvenike tudi nagovoril. V okviru obiska bo predsednik Pahor predaval študentom Univerze v Beogradu na temo »Prihodnost Evrope in njena nadaljnja širitev« in si s predsednikom Nikolićem ogledal v poplavah najhuje prizadeti Obrenovac. Predsednik republike bo uradni obisk zaključil s srečanjem s prvim podpredsednikom Vlade Republike Srbije in ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem.


Deklaracija o krepitvi prijateljskih odnosov med državama:

Politična deklaracija.pdf