SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor danes obiskal Upravo RS za zaščito in reševanje

Ljubljana, 7. 11. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo, kjer se je seznanil z aktivnostmi Štaba Civilne zaščite Republike Slovenije in uprave ob poplavah, s trenutnim stanjem ter možnimi scenariji razvoja dogodkov v prihodnje.

Skupaj z ministrom za obrambo Jankom Vebrom, državnim sekretarjem ministrstva mag. Milošem Bizjakom ter poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom je predsednik obiskal Center za obveščanje Republike Slovenije, kjer neposredno prejemajo informacije s terena. Pristojne službe, ki podpirajo delo Štaba Civilne zaščite Republike Slovenije še posebej spremljajo razmere na Dravi, kjer še vedno obstaja možnost obsežnejšega poplavljanja. Pristojni so predsedniku predstavili tudi kratkoročne ukrepe ob pričakovani večji količini padavin ter ga seznanili s sistemskimi vprašanji protipoplavne zaščite in ureditve prostora. Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, je že od včeraj v vojašnici v Mariboru v stalni pripravljenosti tudi sto pripadnikov Slovenske vojske, ki bi se lahko pridružili aktivnostim enot in služb za zaščito in reševanje. Poveljnik Civilne zaščite je ob tem ocenil, da je na terenu po Sloveniji že okoli 2.000 pripadnikov sil za zaščito in reševanje.

Predsednik Pahor danes obiskal Upravo RS za zaščito in reševanje
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ob obisku se je predsednik Borut Pahor zahvalil vsem sodelavcem uprave, Štaba Civilne zaščite Republike Slovenije in vsem, ki so se letos izkazali v naravnih nesrečah, za njihovo požrtvovalnost in strokovno opravljeno delo. Po predsednikovem mnenju so prav oni tisti, ki lahko svetujejo, kako omiliti ali preprečiti škodo zaradi poplav,in predlagajo dolgoročne ukrepe za preprečevanje posledic v prihodnje. Vsi prisotni so se strinjali, da je treba predvsem več vlagati v protipolavno zaščito in obvladovanje poplav, ki jih ni mogoče povsem preprečiti, in tako posledično znižati stroške za sanacijo. Zato je predsednik republike poveljnika Civilne zaščite pozval, da pripravi predlog nujnih protipoplavnih ukrepov, ki bi jih predsednik republike nato na decembrskem srečanju predstavil predsednikom vlade, državnega zbora in državnega sveta.

Obrambni minister in poveljnik Civilne zaščite sta ob tem predsednika republike seznanila tudi s spremembami pri postopkih in usmeritvah glede vključevanja Slovenske vojske, kar je kot prednostno nalogo svojega dela na zaslišanju pred pristojnimi odborom izpostavil minister Veber. Za nekatere spremembe in nadgraditev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, tudi na občinski ravni, bodo potrebne spremembe zakonodaje.

V Sloveniji je ob nesrečah v sistem vključenih 60.000 reševalcev, od tega 47.000 prostovoljcev, okrog 2.800 gasilcev in reševalcev ter približno 15.000 pripadnikov Civilne zaščite, pa tudi pripadnikov Slovenske vojske in Policije, ki se vključijo po potrebi.

Po navedbah Agencije Republike Slovenije za okolje se tudi v prihodnjih dneh obeta obilno deževje, zato je predsednik Pahor opozoril na dosledno spoštovanje opozoril in napotkov, kako ravnati ob napovedani poplavi, med njo ter ob plazovih.