SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini

Ljubljana, 14. 12. 2018 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes na obisku na Ministrstvu za obrambo z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem in načelnico Generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc preko videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah.

Videokonferenca MORS
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nagovoru je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor poveljnikom kontingentov Slovenske vojske izrekel besede hvaležnosti za njihovo visoko motivirano, profesionalno in predano opravljeno delo pri zagotavljanju miru in stabilnosti. "Zelo sem ponosen, da sem vaš vrhovni poveljnik", je poudaril predsednik Pahor na začetku nagovora. Izrazil je ponos nad delom slovenskih vojakinj in vojakov, ki svoje delo opravljajo profesionalno in etično, s čimer pomembno prispevajo k mednarodnemu ugledu naše države. "Na to smo ponosni vsi,” je dejal predsednik republike. Dodal je, da tudi v pogovorih z visokimi predstavniki držav, kjer naši vojaki in vojakinje skrbijo za mir in varnost,o njihovem delu sliši samo pohvalne besede.

»21 let Slovenija po svojih najboljših močeh, tudi s pomočjo pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, pomaga vzdrževati mednarodno varnost in mir in v vsem tem času ni bilo ene same žrtve. Naj, prosim, tako tudi ostane.«, je predsednik Pahor posredoval svojo prošnjo in priporočilo vojakinjam in vojakom. Ob tem je predsednik republike podal svojo oceno o vedno večji nepredvidljivosti razmer v mednarodnem okolju. »Spričo nepredvidljivih razmer v svetu je ena naših glavnih nalog, da okrepimo vse elemente naše državnosti, tudi steber varnosti in znotraj tega vojaški vidik, Slovensko vojsko,« je poudaril predsednik Pahor.

V nadaljevanju je predsednik Pahor s poveljniki spregovoril o varnostnih in političnih vprašanjih ter okoliščinah, ki so jim podvrženi pri svojem varnostno izjemno izpostavljenem delu. Vrhovnega poveljnika SV je zato zanimalo, ali so zagotovljeni vsi pogoji, da slovenski vojaki v mednarodnih operacijah in misijah v tujini delo opravljajo varno, saj je prav osebna varnost pripadnikov Slovenske vojske po njegovih besedah najpomembnejša, in ali imajo pripombe glede opreme in pripravljenosti.

Na koncu nagovora je slovenski predsednik vojakom, ki bodo praznike preživeli v tujini, izrekel izraze iskrenega občudovanja in priznanje za vse njihovo delo. Povedal je, da je v preteklih letih večino misij v tujini že obiskal in da želi z obiski pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v tujini nadaljevati. »Želim vam lepe praznike in da se živi in zdravi po koncu misije vrnete domov,« je pogovor zaključil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

Na današnji videokonferenci so predsedniku Borutu Pahorju poročali poveljniki kontingentov Slovenske vojske iz Makedonije, Afganistana, Bosne in Hercegovine, s Kosova, iz Latvije, Libanona, Iraka, Sirije (poroča iz Libanona) ter Malija, kjer skupaj trenutno deluje okrog 360 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.