SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na ponovni poziv predsednika republike za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije prispelo pet predlogov

Ljubljana, 14. 9. 2020 | sporočila za javnost

Na podlagi ponovnega poziva predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je bil objavljen v Uradnem listu 26. junija 2020, je Urad predsednika Republike Slovenije v predvidenem roku prejel pet predlogov:

1. dr. Anže Erbežnik
2. Marjan Lekše
3. mag. Boštjan Pintar
4. dr. Rok Svetlič
5. mag. Marko Starman

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Predsednik republike Borut Pahor se bo po opravljenih pogovorih kot običajno o predlogu možnega kandidata posvetoval z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru. Pri tem se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije. Predsednik Pahor bo prve posvete z vodji poslanskih skupin opravil konec septembra.

Mandat sodnici Ustavnega sodišča RS dr. Dunji Jadek Pensa se je iztekel 14. julija 2020. Ustava in zakon v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ne predpisujeta rokov.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v Državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.