SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Novinarska konferenca predsednika republike o obiskih v Nemčiji, Rusiji in Ukrajini

Ljubljana, 6. 2. 2017 | sporočila za javnost, izjavePredsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo konec tega tedna mudil na obiskih v Nemčiji, Rusiji in Ukrajini in se sestal z njihovimi voditelji. Predsednik Pahor je o tem spregovoril na novinarski konferenci, kjer je odgovarjal na vprašanja povezana s slovensko, evropsko, zunanjo in varnostno politiko.

Predsednik Pahor na novinarski konferenci (velja govorjena beseda!):

"V drugi polovici tega tedna se bom mudil na obiskih v Nemčiji, Rusiji in Ukrajini, ter se srečal z voditelji teh držav.

1.

Prvi obisk bo v Nemčiji. Ima simbolen in stvaren pomen. Osebno mi veliko pomeni, da me je nemški predsednik Gauck povabil na obisk kot zadnjega voditelja, preden bo ta mesec prepustil državniške obveznosti svojemu nasledniku. S predsednikom Gauckom sva odlično sodelovala in močno poglobila osebno in politično zaupanje med narodoma in državama.

V času, ko opravljam predsedniške dolžnosti, sem uradno obiskal Nemčijo, predsednik Gauck je uradno obiskal Slovenijo, poleg tega pa nas je počastil ob 25. obletnici razglasitve državnosti. Tudi sicer nikoli nisva zamudila priložnosti, da sva se osebno sestala ob robu vseh multilateralnih konferenc. Predsednik Gauck je velik prijatelj Slovenije in tega si obetam tudi od njegovega naslednika.

S predsednikom Gauckom se bova pogovarjala o aktualnih izzivih v mednarodni skupnosti, zlasti v Evropski uniji in o reševanju kriz v njeni soseščini.

V Berlinu se bom sestal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tega pogovora se zelo veselim. V evropski politiki obstaja le še malokdo, ki bi s svojimi stališči in odločitvami tako pomembno krojil našo evropsko sedanjost in prihodnost. Glede na to, da se osebno poznava skoraj deset let, si mislim, da si bova imela veliko za povedati o vseh temah, ki naju zanimajo.

V Berlinu se bom sestal z novinarji in uredniki pomembnejših nemških medijev. Njihov interes za pogovor in intervjuje mi daje vedeti, da ima Slovenija kaj povedati o stvareh, ki zanimajo tudi nemško javnost. Menim, da jih utegnejo predvsem zanimati moji pogledi na prihodnost Zahodnega Balkana, urejanje odnosov z Rusko federacijo in vsebina t.i. Ljubljanske pobude.

S Slovenci v Berlinu bomo skupaj praznovali tudi slovenski kulturni državni praznik, na vabilo predsednika Gaucka pa se bom udeležil otvoritve Berlinala.


2.

V petek in soboto se bom mudil na dvodnevnem uradnem obisku v Ruski federaciji. Na obisk me je povabil ruski predsednik Vladimir Putin. Sestal se bom tudi z ruskim predsednikom vlade Dimitrijem Medvedjevom. Na obisku me bo spremljala 40-članska gospodarska delegacija ter podpredsednika vlade Karl Erjavec in Dejan Židan ter minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Obisk in pogovori imajo tri cilje:

1. poglobiti politično zaupanje in sodelovanje navkljub dejstvu, da so odnosi med Rusijo in Evropsko unijo ter Natom zaostreni in zapleteni. Putinovo vabilo sem sprejel tudi zato, ker menim, da je treba v neposrednem dialogu iskati načine za reševanje nakopičenih problemov, začenši z razmerami v Ukrajini.

2. Poglobiti gospodarsko sodelovanje. Obisk smo pripravljali zelo skrbno. V kolikor bo v Moskvi podpisanih sestavljenih vsaj 11 pogodb, utegne ta enkraten obisk podvojiti lansko blagovno menjavo. V kolikor bi bile podpisane še nekatere pogodbe, o katerih se bo treba izreči na samem mestu, bi se vrednost pogodb lahko približala Milijardi evrov.

3. Ohraniti tradicionalno dobre odnose med ruskim in slovenskim narodom tudi na vseh drugih področjih življenja in dela. Slovenija je članica Evropske unije in Zveze NATO vendar si želi, koliko je znotraj tega mogoče, da razvija vsestransko dobre in prijateljske odnose z vsemi državami sveta. Zlasti v tem času, ko je nezaupanje precejšnje, morda lahko Slovenija pripomore k prepotrebnemu zaupanju za reševanje njenih velikih problemov po mirni poti.

V okviru obiska v Ruski federaciji se bom srečal tudi s predsednikom ruske vlade ter se udeležil skupne poslovne konference.

Osrednji del prvega dne bodo seveda formalni in neformalni pogovori s predsednikom Putinom. Pogovarjala se bova o dvostranskih odnosih, odnosih med Rusko federacijo in Evropsko unijo in Zvezo Nato, o možnostih in pogojih za izboljšanje teh odnosov, zlasti v Ukrajini, ter vseh drugih vprašanjih, ki so pomembna za odnose med državama. Po pogovorih in podpisu pogodb bova imela tudi skupno tiskovno konferenco.

Drugi dan obiska bom obiskal Sankt Petersburg. Ta del obiska je v celoti namenjen okrepitvi kulturnega in umetniškega sodelovanja med državama. Zelo bom vesel, če nam bo uspelo podpisati pismo o nameri za sodelovanje med Narodno galerijo Slovenije in državnim muzejem Ermitaž.

3.

V nedeljo zjutraj bom iz Rusije odletel v Ukrajino in se srečal s predsednikom Petrom Porošenkom. V celoti je obisk v Ukrajini namenjen najinim pogovorom, formalnim in neformalnim. V ospredju zanimanja bodo razmere v Ukrajini ter želje in možnosti, da bi se mirovni proces v Vzhodni Ukrajini premaknil iz mrtve točke v skladu z določili sporazuma iz Minska 2.

Ocenjujem namreč, da je po ameriških predsedniških volitvah in pričakovanju vsaj delne otoplitve odnosov med Washingtonom in Moskvo prišlo do pričakovanega zaostrovanja na obeh straneh, saj si želita obe strani v Vzhodni Ukrajini izboljšati razmere na terenu pred morebitnim končnim dogovorom v bližnji prihodnosti. Zelo je pomembno, da to obdobje ne bi trajalo predolgo in da ne bi bilo preveč nepredvidljivo, saj bi se lahko razmere zelo poslabšale. Skušal bom ugotoviti ali lahko Slovenija kot aktivna članica Evropske unije in Zveze NATO kakorkoli pripomore k razumevanju in reševanju tega zapletenega problema."