SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob mednarodnem dnevu invalidov predsednik republike sprejel predstavnike Sveta za invalide RS

Ljubljana, 30. 11. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan in predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec so danes gostili tradicionalni sprejem za predstavnike invalidskih organizacij ob mednarodnem dnevu invalidov.

Pred sprejemom je predsednik republike na pobudo Sveta za invalide Republike Slovenije na pogovor sprejel predstavnike sveta. Pogovora so se udeležili Dane Kastelic, predsednik sveta, Dragica Bac, Ivo Jakovljevič in Lea Kovač, podpredsedniki sveta, ter Saša Mlakar, sekretarka.

Predsednik Sveta za invalide Dane Kastelic je predsednika republike seznanil z delovanjem in funkcijami Sveta za invalide, katerega namen je spodbujati osveščanje o človekovih pravicah invalidov, varovati dostojanstvo invalidov in skrbeti za dosledno spoštovanje zavez iz mednarodne konvencije o pravicah invalidov. Sogovorniki so ob 10. obletnici ratifikacije spregovorili tudi o poteku implementacije Konvencije o pravicah invalidov.

Predsednik Kastelic je v pogovoru izpostavil vzpostavitev pozitivne državne invalidske politike. Ob tem so se sogovorniki strinjali, da je invalidsko varstvo v smislu družbenega podsistema sicer dobro urejeno, vendar prihaja do problemov pri koordinaciji in integraciji različnih sestavin tega sistema. Predstavniki Sveta za invalide so izrazili zadovoljstvo, da bo s 1. januarjem 2019 končno stopil v veljavo Zakon o osebni asistenci in izpostavili željo po temeljiti in usklajeni pripravi Zakona o Svetu za invalide, ki naj bi v skladu s konvencijo opredeljeval Svet za invalide kot čimbolj samostojen in neodvisen organ.

Sogovorniki so se strinjali, da je v Republiki Sloveniji integralna politika invalidskega varstva kakovostno strukturirana, posamezni problemi pa se pojavljajo v izvajanju te politike. Razveseljivo je tudi dejstvo, da se v zadnjih letih veča tudi zaposljivost invalidov. Predsednik republike je ob podatku o skoraj polovičnem zmanjšanju deleža BDP za socialno in invalidsko politiko v času do l. 2016 podprl sogovornike v njihovih prizadevanjih, da se ta delež, tako kot v zadnjih dveh letih, ponovno povečuje.

Ob koncu pogovora je predsednik republike predlagal, da se v prvi polovici naslednjega leta ponovno srečajo na daljšem delovnem pogovoru, kjer bodo lahko spregovorili o vseh razsežnostih problemov, s katerimi se soočajo invalidske organizacije in kako učinkoviteje pristopiti k njihovemu reševanju.


Ob mednarodnem dnevu invalidov predsednik republike sprejel predstavnike Sveta za invalide RS
Foto: Daniel Novaković