SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor si je ogledal razmere po ledni ujmi na Sovodnju

Ljubljana, 7. 2. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor si je danes ogledal razmere po ledeni ujmi na Sovodnju v občini Gorenja vas, kjer je poleg ostalih posledic padajoče drevje uničilo več hiš. Prebivalci Sovodnja so bili več dni brez telefonskih povezav, elektriko pa so v posameznih gospodinjstvih zagotavljali z manjšimi agregati, nekaterim pa tudi z močnejšim agregatom iz Avstrije.

Predsednik Pahor se je ob tem zahvalil vsem gasilcem, ekipam Elektra Gorenjska, ki so se več dni trudili zagotoviti električno energijo in vsem članom prostovoljnega gasilskega društva Trebija in Sovodenj, sosednjim gasilskim društvom ter civilni zaščiti, ki so v teh dneh po svojih najboljših močeh in nepretrgoma pomagali pri odpravljanju posledic ujme.

Po mnenju predsednika Pahorja, ki kot vrhovni poveljnik obrambnih sil sicer nima neposrednih pristojnosti za poveljevanje obrambnim silam v mirodobnem času, bi lahko bili pripadniki sil Slovenske vojske v takšnih nesrečah večkrat poklicani na pomoč. "Kje in kako prihaja do določenih nesporazumov, bo potrebno ugotoviti in z napotki za prihodnje zagotoviti, da se nesporazumi ne bodo ponavljali," je dejal predsednik Pahor in dodal, da so bili vojaki na terenu pripravljeni pomagati in so svoje delo predano opravljali. "Jaz mislim, da je vojska usposobljena za take razmere, zato si bom kot vrhovni poveljnik obrambnih sil prizadeval, da se to v prihodnje uredi."

Predsednik je ob tem izpostavil tudi problem odnosa med delodajalci in zaposlenimi, predvsem gasilci prostovoljci, ki ga je po predsednikovem mnenju prav tako potrebno reševati na ravni države. Ob tem je opozoril, da država ne sme prevaliti bremena ujme na delodajalce. "Tisti, ki so v tej krizi pomagali, ne smejo plačati cene, zato bo potrebno doseči kompromis med vlado in delodajalci," je še dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor si je ogledal razmere po ledni ujmi na Sovodnju
Foto: UPRS