SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na Polici predsednik republike otvoril novo podružnično šolo

Grosuplje, 1. 9. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Na prvi šolski dan se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor udeležil otvoritve nove podružnične osnovne šole Polica. 

Predsednik Pahor se je udeležil otvoritve nove podružnične Osnovne šole Polica
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Marija Podvršič, vodja podružnične šole, je v izjemno čustvenem nagovoru izrazila srečo in veselje današnjega zgodovinskega dne, ko se je krajanom Police uresničila dolgoletna želja po novi šoli. Spodbudne besede so osnovnošolcem ob prvem šolskem dnevu namenili še dr. Peter Verlič, župan Občine Grosuplje, Natalija Kotar, ravnateljica Osnovne šole Brinje Grosuplje in Mitja Gioahin, predsednik Krajevne skupnosti Polica. 

Predsednik republike je učencem in učenkam ob pričetku pouka v novem šolskem leti, ki jim bo prineslo nova znanja in spoznanja, zaželel, da zrastejo v ustvarjalne osebnosti. Besede hvaležnosti je namenil županu in vsem sodelujočim pri projektu izgradnje šole, ki bo odslej nudila varno in radovedno zatočišče vsem znanja željnim otrokom. Zahvalil se je učiteljskemu zboru, saj otroci zaradi njihovega predanega dela postajajo samozavestne, pogumne in ambiciozne osebnosti. 

Učencem je nato prebral poslanico ob prvem šolskem dnevu: "Varno v šolo, pogumno v življenje!

Učenke in učenci me pogosto obiščete v predsedniški palači, jaz pa vas z veseljem srečam vsepovsod po domovini. Neverjetno je, kaj vse veste in znate. Zelo sem navdušen nad vašo neskončno radovednostjo in hvaležen vašim učiteljem, da vas za to navdihujejo po njihovih najboljših močeh. 

Zelo sem ponosen na vas in na vaše znanje. Sem in tja izvem tudi za kakšno vašo porednost, vendar skupaj s starši pogledamo skozi prste, če le ne prizadene nikogar in je prisrčna. Na uho mi poveste tudi o vaših šolskih ljubeznih in potem ugotovimo, da je na koncu koncev šola prav koristna in zabavna stvar. 

Bodite dobri drug z drugim, pazite eden na drugega, prisluhnite učiteljem, predvsem pa ne preslišite vašega srca in vaših sanj. Znanje, ki ga boste pridobili v šoli, vas bo poneslo bližje k njim."


Ob tej priložnosti je predsednik Pahor gospe Podvršič, v luči lanskih praznovanj 25. obletnice samostojnosti in letošnjih obeleževanj 25. obletnice mednarodnega priznanja Republike Slovenije podaril slovensko zastavo, simbol naše enotnosti, z mislijo: "Izročam Vam jo v znak hvaležnosti za Vaš trud, da povezujete skupnost, da skupaj gradimo med seboj tisto, kar nas povezuje in znamo živeti v sožitju z nepremostljivimi razlikami."

Skozi kulturni program, ki so ga sooblikovali otroški pevski zbor Polica, otroška gledališka skupina Polica in Marko Fink, priznani slovenski operni pevec, sta zbrane popeljala učenca Hana in Maj. Današnja otvoritev je za kraj Polica, občino Grosuplje, predvsem pa za učence, njihove starše in učitelje pomembna prireditev. Od danes naprej bo njihovo novo šolo lahko obiskovalo sto učencev, ki so se do sedaj soočali s prostorsko stisko in obiskovali šole daleč od domov.

Predsednik Pahor se je udeležil otvoritve nove podružnične Osnovne šole Polica
Foto: Tamino Petelinšek/STA