SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na obisku v Občini Sevnica o prihodnosti poklicnega izobraževanja

Sevnica, 28. 4. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike je danes obiskal občino Sevnica. Uvodoma se je sestal z vodstvom Občine Sevnica, nato pa obiskal Socialni inkubator Posavja KNOF in se srečal s športniki Občine Sevnica. Dan v Sevnici je predsednik zaključil z obiskom Srednje šole Sevnica, kjer je z dijaki, študenti in zaposlovalci spregovoril o možnostih zaposlitve mladih v Sevnici.

Predsednik republike na obisku v občini Sevnica
Foto: Nebojša Tejić / STA

V pogovoru z vodstvom Občine Sevnica na Gradu Sevnica se je župan Srečko Ocvirk predsedniku republike zahvalil za obisk in predstavil ključne razvojne projekte občine. Predsednik republike je poudaril, da so se župani vedno izkazali za steber ekonomske, socialne in politične stabilnosti, predvsem v času gospodarske krize. Župan je predstavil izzive, s katerimi se srečuje občina, predvsem na področju prometne in energetske infrastrukture, orisal pa je tudi prizadevanja občine za krepitev srednješolskega poklicnega izobraževanja. Podjetja izkazujejo potrebo po tehnično izobraženem kadru, mladi pa se za poklicno izobraževanje redko odločajo. Sogovornika sta se strinjala, da je potrebno omogočiti dobro kakovost življenja v občini za vse, predvsem pa za mlade, da bodo lahko razvijali svoje potenciale.

Predsednik republike na obisku v občini Sevnica
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik republike je obiskal Socialni inkubator Posavja Knof. Knof je eno prvih registriranih socialnih podjetij v Sloveniji, ki opravlja dejavnosti proizvodnje in prodaje ob upoštevanju načel socialnega podjetništva. Predsedniku Pahorju so predstavili dejavnosti inkubatorja in mu podelili naziv "Ambasador socialnega podjetništva". V Športnem domu Sevnica se je nato predsednik Pahor srečal z mažoretkami Društva TRG Sevnica, Rokometnim klubom Sevnica, športnim klubom z najstarejšo tradicijo v občini Sevnica, spoznal je mladinske državne prvake v malem nogometu ter si ogledal predstavitev Društva borilnih veščin IPPON Sevnica, od koder izhaja tudi svetovna podprvakinja med mladinkami Irma Pirc.

Predsednik republike na obisku v občini Sevnica
Foto: Nebojša Tejić / STA

Dan v Sevnici je predsednik Pahor zaključil s pogovorom o zaposlitvenih možnostih mladih, ki so vključeni v poklicno izobraževanje. Pogovora so se udeležili dijaki Srednje šole Sevnica, študentje, predstavniki največjih sevniških podjetij in učitelji. Predsednik republike je poudaril, da je prepričan, da mladi niso izgubljena generacija, brez ambicij in poguma. "Mladi ste ambiciozni in pogumni pri uresničevanju svojih zamisli. Vi mi dajete moč in vero za lepšo in boljšo prihodnost za vse nas," je dejal predsednik. Sogovorniki so izpostavili problem družbenega priznavanja poklicnega izobraževanja, dijakom pa predstavlja problem tudi nadaljevanje izobraževanja v domačem kraju. »Želimo si, da naši učenci zaključijo izobraževanje ter se razvijejo v osebnosti, ki jim je mar za sočloveka. Tako bodo lahko zares odlični v svojem poklicu,« je dejala ravnateljica Srednje šole Sevnica mag. Alenka Žuraj Balog. Predstavniki sevniških podjetij, ki s šolo sodelujejo (Kopitarna, Tanin, Mizarstvo Krošelj), so poudarili, da ima država do takšnih proizvodnih dejavnosti pogosto podcenjujoč odnos, saj ne ustvarjajo visoke dodane vrednosti. Dodal je, da bi bilo potrebno tudi gospodarstvenike spodbuditi, naj mladim dajo priložnost v obliki pripravništva. »Imate znanje in sposobnosti. Bodite inovativni, saj so možnosti neskončne,"je dijakom dejal Ivan Mirt, direktor podjetja Tanin d.o.o. Predsednik republike pa je ob zaključku pogovora poudaril, da je za prihodnost Slovenije in gospodarsko okrevanje pomemben prav vsak poklic, ki prispeva k boljši prihodnosti naše države.

Predsednik republike na obisku v občini Sevnica
Foto: Nebojša Tejić / STA