SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in turkmenistanski predsednik Berdimuhamedov za krepitev vsestranskega sodelovanja med državama

Ljubljana, 13. 5. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednika Turkmenistana Gurbangulyja Berdimuhamedova. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika Pahor in Berdimuhamedov zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Turkmenistana pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednika Turkmenistana Gurbangulyja Berdimuhamedova
Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenski predsednik je v pogovoru poudaril, da je obisk namenjen krepitvi odličnih političnih in gospodarskih odnosov med dvema prijateljskima državama. Sogovornika sta ob tem izrazila zadovoljstvo nad današnjim podpisom sporazumov, ki bodo pripomogli k še tesnejšim medsebojnim odnosom. Strinjala sta se, da je intenzivnejša dinamika na političnim področju pripomogla tudi k oživitvi gospodarskega sodelovanja, med drugim je bilo, kot rezultat uradnega obiska predsednika Pahorja v Turkmenistanu, organizirano tudi prvo zasedanje medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje, ki je že prineslo konkretne dogovore.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednika Turkmenistana Gurbangulyja Berdimuhamedova
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Berdimuhamedov, ki ga spremlja številčna ministrska ekipa, je ocenil, da imata državi še veliko neizkoriščenih priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja, še posebej na področjih informacijsko-telekomunikacijske tehnologije, energetike, strojne industrije in prometa, kot tudi v gradbeništvu in pri gradnji infrastrukture, pa v farmacevtski industriji, prehrani in kmetijstvu. V času uradnega obiska je predvidena vrsta bilateralnih srečanj resornih ministrov, ki se bodo pogovarjali o konkretnih projektih sodelovanja, preučili pa bodo tudi možnosti skupnega nastopa na tretjih trgih.

Predsednika Pahor in Berdimuhamedov sta ob priložnosti uradnega obiska sprejela skupno izjavo o okrepljenem sodelovanju med državama. Podpisani pa so bili še: Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Turkmenistana o sodelovanju na področju prometa; Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Turkmenistana o mednarodnem cestnem prometu; Memorandum o soglasju med Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvom za kulturo Turkmenistana o sodelovanju v kulturi; Program sodelovanja med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Turkmenistana za obdobje 2015 - 2016 in  Sporazum o sodelovanju med Slovensko akademijo znanosti in umetnosti in Akademijo znanosti Turkmenistana.

Predsednik Pahor je v izjavi za medije poudaril, da je Turkmenistan za Slovenijo zelo zanimiv, ker je nevtralna država, ki v svoji regiji nima sporov s sosednjimi državami, in da je za vlogo Slovenije v mednarodnem okolju bistvenega pomena, da ima prijatelje povsod po svetu.

Turkmenistanski predsednik Berdimuhamedov pa je ob tem dejal, da s predsednikom Pahorjem delita podobna mnenja in stališča do aktualnih mednarodnih vprašanj in izzivov, kar je pomembno za plodno sodelovanje in nadaljnji razvoj odnosov med državama, tudi na področju gospodarstva. Poudaril je, da Turkmenistan Slovenijo vidi kot zelo pomembnega partnerja v Evropski uniji.

Nocoj bo na gradu Brdo predsednik Pahor gostil tudi svečano večerjo v čast predsedniku Turkmenistana Gurbangulyju Berdimuhamedovu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednika Turkmenistana Gurbangulyja Berdimuhamedova
Foto: Nebojša Tejić/STA