SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor slovenski moški članski rokometni reprezentanci vročil odlikovanje red za zasluge

Ljubljana, 2. 5. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor  vročil odlikovanje red za zasluge slovenski moški članski rokometni reprezentanci.Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači slovenski moški članski rokometni reprezentanci vročil odlikovanje red za zasluge - za prispevek k uspešnemu razvoju slovenskega skupinskega športa.

Gospod Ivo Milovanovič, dolgoletni televizijski športni komentator, ki je s svojim čustvenim spremljanjem dvoboja naših igralcev na svetovnem prvenstvu v Parizu slovensko moško rokometno reprezentanco pospremil do bronaste medalje, je tudi tokrat za odlikovance pripravil poseben pozdrav. Člane strokovnega štaba in igralce reprezentance pa so v Kristalno dvorano predsedniške palače pospremili mladi igralci rokometa.

V Parizu, ko je bila medalja že v žepu in srce v domovini, so si naši reprezentanti zapeli pesem V dolini tihi. Zato so jim na današnji slovesnosti to skladbo zapeli in zaigrali člani Društva Blaž Potočnikova čitalnica iz Šentvida nad Ljubljano, ki so letos uprizorili gledališko-glasbeno predstavo o glasbeni poti Lojzeta Slaka z naslovom "En godec nam gode".

V imenu slovenske moške reprezentance je odlikovanje prevzel in se zahvalil kapetan Marko Bezjak. Predsednik republike ga je nato povabil, da se je s svojim podpisom pridružil drugim športnim šampionom na predsednikovi 'zastavi slavnih'.

Predsednik Pahor slovenski moški članski rokometni reprezentanci vročil odlikovanje red za zasluge
Foto: Daniel Novakovič / STA


Predsednik Pahor slovenski moški članski rokometni reprezentanci vročil odlikovanje red za zasluge
Foto: Daniel Novakovič / STA


Utemeljitev:

Pomlajena slovenska rokometna reprezentanca je januarja letos na svetovnem prvenstvu v Franciji postavila nov mejnik slovenskega skupinskega športa v zgodovini samostojne države. Pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića in kapetana reprezentance Vida Kavtičnika je moštvo na nepozabni tekmi osvojilo prvo slovensko medaljo na svetovnih prvenstvih v skupinskih športih. S svojo igro je očaralo rokometne in športne navdušence, z borbenostjo in zmagovito športno držo osvojilo srca slovenske javnosti, hkrati pa z bronasto medaljo napisalo novo, posebno poglavje v zgodovini slovenskega športa.

Slovenski rokometaši so do zdaj sodelovali na treh olimpijskih igrah, osmih svetovnih prvenstvih in desetih evropskih prvenstvih. Izjemen uspeh moške rokometne reprezentance je bila srebrna medalja na evropskem prvenstvu leta 2004 v Sloveniji. V zgodovinski spomin Slovencev bo trajno zapisano tudi prvo slovensko odličje za skupinski šport po osamosvojitvi, ki so ga osvojili prav rokometaši na Sredozemskih igrah leta 1993. Bili so tudi prvo slovensko športno moštvo, ki se je uvrstilo na olimpijske igre. Rezultat iz Sydneyja 2000, ko so osvojili osmo mesto, so v Riu de Janeiru 2016 še izboljšali in osvojili šesto mesto. Slovenski rokomet s svojimi dosežki navdušuje tudi v mlajših selekcijah. Z osvojenimi medaljami na svetovnem in evropskem prvenstvu ter olimpijskih festivalih evropske mladine vztrajno dokazuje svojo svetovno konkurenčnost.

Teh uspehov seveda ne bi bilo brez dobrega dela široke mreže klubov, ki uspešno popularizirajo rokomet v Sloveniji, tudi med mladimi nadobudneži, ki se bodo po bronasti medalji na svetovnem prvenstvu s toliko večjim navdušenjem mojstrili v rokometnih veščinah. Tako izjemnih rezultatov zagotovo ne bi bilo brez vrhunske športne pripravljenosti rokometašev, morda najpomembnejši pa je zmagoviti duh celotnega moštva, ki si je zastavilo visok cilj, skupaj garalo zanj in se znalo za njegovo uresničitev uigrano boriti do zadnjih atomov moči. Z izjemnimi dosežki, ki so plod skupne vizije, visoko zastavljenih ciljev, ustreznega vodenja in trdega skupnega dela, so se rokometaši, predstavniki slovenskega skupinskega športa, proslavili tudi kot vzor in navdih za družbo kot celoto.