SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Začetek splošne razprave Generalne skupščine OZN, predsednik Pahor tudi s predsednikom Rouhanijem

New York, 24. 9. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje z drugim dnem udeležbe na Generalni skupščini Organizacije združenih narodov v New Yorku – po sodelovanju na Vrhu o podnebnih spremembah in številnih bilateralnih srečanjih se je včeraj zvečer (po lokalnem času) na povabilo predsednika Združenih držav Amerike Baracka Obame udeležil sprejema, ki ga je gostil ameriški predsednik s soprogo Michelle Obama.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil sprejema, ki ga za vodje delegacij 69. zasedanja Generalne skupščine OZN priredita predsednika ZDA Barack Obama s soprogo Michelle Obama,

Predsednik Pahor se je v torek sešel tudi s predsednikom 69. Generalne skupščine Samom Kuteso iz Ugande, s katerim sta govorila o podnebnih spremembah, razvoju in drugih vprašanjih na dnevnem redu ZN. Ob robu zasedanja se je predsednik Pahor sestal še s hrvaškim kolegom dr. Ivom Josipovićem. Predsednika sta se dotaknila bilateralnih odnosov in izmenjala mnenja glede razmer v Ukrajini in drugih mednarodnih vprašanjih miru in stabilnosti.

Predsednik Pahor se je danes dopoldne udeležil otvoritve splošne razprave 69. zasedanja Generalne skupščine ter na povabilo generalnega sekretarja OZN Ban Ki-Moona sodeloval na tradicionalnem kosilu, ki ga le-ta gosti za vodje delegacij.

Predsednik Pahor je nadaljeval z bilateralnimi srečanji ob robu zasedanja. Sestal se je s predsednikom Irana Hassanom Rouhanijem, s katerim sta govorila o možnostih poglobitve sodelovanja med državama. Predsednika sta izmenjala poglede na aktualne regionalne in mednarodne zadeve ter se zavzela za dvostransko sodelovanje na področjih, ki so v skupnem interesu obeh strani ter za čimprejšnji sprejem sporazumov, potrebnih za gospodarsko sodelovanje med državama. Predsednik Pahor je pozdravil začeti dialog o iranskem jedrskem programu in izpostavil pomen zgodovinskega trenutka za sklenitev jedrskega sporazuma. Sogovornika sta spregovorila tudi o razmerah v Siriji in Iraku ter o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Predsednik Rouhani je ob koncu pogovora povabil predsednika Pahorja na uradni obisk v Iran.

Predsednik Pahor se je ob robu zasedanja 69. GS OZN sestal s predsednikom Irana Hassanom Rouhanijem
Foto: Robi Poredoš/STA

S predsednikom Republike Poljske Bronisławom Komorowskim sta ocenila bilateralne odnose kot dobre in prijateljske. Posebno pozornost sta v pogovoru posvetila razmeram v Ukrajini in odnosom med EU in Rusko Federacijo. Dogovorila sta se za pogostejša srečanja na najvišji ravni, pri čemer je predsednik Pahor izrazil zadovoljstvo nad povabilom na srečanje voditeljev držav V4 v Pragi.

Predsednik republike Borut Pahor se je ob robu 69. zasedanja GS OZN srečal s predsednikom Republike Poljske Bronisławom Komorowskim
Foto: Robi Poredoš/STA

Predsednik republike se bo sestal še s predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem in predsednikom Arabske republike Egipt Abdelom Fattahom El-Sisijem. Obisk v New Yorku bo predsednik republike zaključil v petek z govorom na splošni razpravi Generalne skupščine OZN.