SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Odziv Urada predsednika Republike Slovenije v zvezi s pismom hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović evropskim institucijam

Ljubljana, 20. 4. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije podpira Vlado Republike Slovenije in pristojne organe pri izvajanju evropske uredbe o krepitvi nadzora schengenske meje. V vseh njegovih izjavah, tudi v govoru pred Državnim zborom novembra 2015, je poudaril, da se »za nobeno ceno, nobeno ceno, meja najbolj povezanega dela Evropske unije ne sme premakniti z naše južne meje na Karavanke. To je državni interes strateškega značaja«.

Predsednik republike Pahor hkrati podpira napore obeh vlad sosednjih držav, Slovenije in Hrvaške, da v medsebojnem dialogu sprejmeta vse ustrezne ukrepe za hitrejši pregled potnikov, kolikor obema vladama evropska uredba to dopušča.

Izvajanje uredbe o mejni kontroli nima nobene povezave z arbitražo, saj si predsednik Pahor prizadeva, da bi bili zlasti zaradi pričakovane odločitve Arbitražnega sodišča odnosi med obema državama dobrososedski in prijateljski.