SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor podpisal Ukaz o sklicu prve seje državnega zbora

Ljubljana, 15. 6. 2018 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 15. junija 2018, prejel uradni Zapisnik o ugotovitvi izida predčasnih volitev v državni zbor 3. junija 2018. Predal mu ga je predsednik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar, pri predaji ga je spremljal direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko. Predsednik republike Pahor se je ob tem iskreno zahvalil vsem, ki so poskrbeli za brezhibno izvedbo letošnjih predčasnih parlamentarnih volitev.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 15. junija 2018, po prejetju uradnega Zapisnika o ugotovitvi izida predčasnih volitev v državni zbor 3. junija 2018, podpisal Ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo 22. junija 2018 ob 11. uri.

Izjava predsednika republike ob podpisu Ukaza o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije (velja govorjena beseda!):

"Spoštovane državljanke in državljani,

danes mi je predsednik Državne volilne komisije izročil uradni zapisnik o ugotovitvi izida predčasnih volitev v Državni zbor, ki so bile 3. junija letos. To mi je omogočilo, da sem pravkar podpisal ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije.

V skladu z ukazom se bo Državni zbor Republike Slovenije sestal na 1. seji v petek, 22. junija letos ob 11. uri.

Po običaju bom na začetku ustanovne seje nagovoril novoizvoljene poslanke in poslance. To priložnost bom izkoristil tudi za to, da jih podrobneje obvestim o nekaterih vprašanjih našega sodelovanja.

Že v tem letu nas poleg imenovanja nove vlade, čakata tudi izvolitev novega guvernerja Banke Slovenije in novega ustavnega sodnika.

Pričakujem, da se bodo po ustanovni seji v državnem zboru oblikovale poslanske skupine do konca tega meseca. Takoj, ko bom z njihove strani o tem formalno obveščen, bom z vodji poslanskih skupin opravil pogovore o imenovanju mandatarja za sestavo nove vlade. Pričakujem, da bodo ti pogovori opravljeni konec junija ali v začetku julija.

V pogovorih z njimi bom preveril, ali v državnem zboru obstaja dovolj načelne podpore, da poverim mandat prvaku največje parlamentarne stranke Janezu Janši. Seznanjeni ste z mojim stališčem, da se mi zdi prav in pošteno, da prvak zmagovite stranke prvi dobi priložnost za sestavo vlade.

V pogovorih z vodji poslanskih skupin bom ocenil, ali obstaja možnost, da dobi potrebno parlamentarno večino. V tem primeru bom v začetku julija podpisal predlog njegove kandidature za mandatarja in ga uradno poslal v državni zbor.

V primeru, da bi v pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da potrebno parlamentarno večino uživa nekdo drug, bi gospoda Janeza Janšo znova povabil na razgovor. Mene in javnost je že obvestil, da v takih razmerah mandata ne bi sprejel.

Izkoriščam to priložnost za vnovičen poziv k dialogu. Kot sem že bil dejal, dialog o možnostih sestave vlade in njenega programa ne pomeni nujne zaveze za sodelovanje v vladi. Ustvarja pa ozračje visoke politične kulture. Ta omogoča prepotrebno pogovarjanje in sodelovanje tudi po sestavi take ali drugačne vlade.

Izkušnje so nas naučile, da nam dialog in vključevanje omogočata, da skupaj dosežemo več, zapiranje vrat in izključevanje pa da globoko vsaksebi dosežemo manj.

V tem smislu torej proces oblikovanja vlade seže čez pomen same izvolitve vlade. Važen je tudi za ustvarjanje takega ali drugačnega vzdušja, ki bo pomembno določalo možnosti za delo vlade, državnega zbora in celotne slovenske politike v naslednjih letih."


Predsednik Pahor podpisal Ukaz o sklicu prve seje državnega zbora
Foto: Daniel Novakovič

Predsednik Pahor podpisal Ukaz o sklicu prve seje državnega zbora_2
Foto: Daniel Novakovič