SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti madžarskega predsednika Áderja

Ljubljana, 19. 10. 2018 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku gosti predsednika Madžarske Jánosa Áderja. Gre za tretje uradno srečanje obeh predsednikov.

Uradni obisk predsednika Madžarske sodi v okvir prizadevanj Slovenije, da ohranja z vsemi štirimi sosednjimi državami zgledne, urejene in iskrene prijateljske odnose.

Po sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Madžarske pod vodstvom obeh predsednikov.

Uradni obisk madžarskega predsednika Aderja v Sloveniji
Foto: Bor Slana


Slovenski predsednik se je zavzel za nadaljno krepitev dobrososedskih odnosov med Madžarsko in Slovenijo, za dobro sodelovanje v okviru Evropske unije in povezovanje v regionalnih povezavah. Sogovornika sta veliko pozornosti namenila tesnejšemu sodelovanju med državama na vseh področjih ter ovrednotila razvoj gospodarskega in čezmejnega sodelovanja. Ocenila sta, da bi bilo mogoče številne neizkoriščene potenciale skupnega interesa izrabiti še bolje.

Madžarska je 6. najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Iz leta v leto se povečuje obseg trgovinske menjave med državama: lani je znašal že 1,8 milijarde, kar je za 6% več kot leto poprej.

Predsednika sta izmenjala mnenja o prihodnosti Evropske unije in multilateralnih temah, povezanih z varnostnimi in političnimi vprašanji. Ob tem sta govorila tudi o prihodnjem razvoju Pobude treh morij ter o situaciji na Zahodnem Balkanu v kontekstu širitve evroatlantskih integracij. Spregovorila sta tudi o soočanju s problemom migracij.

Posebno pozornost sta predsednika namenila zaščiti narodnih manjšin, slovenske na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. Predsednik Pahor se je predsedniku Madžarske zahvalil za skrb za slovensko manjšino v Porabju, ter izrazil pričakovanje, da bo financiranje slovenske narodne manjšine stabilno. Madžarski predsednik Áder se je zahvalil Sloveniji za ohranitev načrtovanih sredstev, namenjenih madžarski manjšini v Sloveniji.

Predsednik Pahor in predsednik Áder sta v spomin na današnji obisk odkrila 'Klop prijateljstva' na Ljubljanskem gradu. Klop stoji na razgledni terasi s pogledom proti Madžarski. Pred tem je madžarski predsednik Áder položil venec k spominski tabli grofu Lajosu Batthyányju.

Uradni obisk madžarskega predsednika Aderja v Sloveniji
Foto: Bor Slana

Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s svečanim sprejemom madžarskega veleposlaništva ob madžarskem državnem prazniku.

Drugi dan obiska bo madžarski predsednik položil venec na avstro-ogrsko pokopališče vojakov padlih v prvi svetovni vojni v Ločah ter obiskal spominsko cerkvico sv. Duha na Javorci. Skupaj s slovenskim predsednikom bosta na tradicionalni Dan Kobariškega muzeja 1. svetovne vojne obiskala ta vodilni slovenski muzej, ki skrbi za ohranjanje in predstavitev premične dediščine soške fronte. Predsednika si bosta predvidoma ogledala tudi novo občasno razstavo »Sosedova zgodba - pripoved vojaka in kronista Josefa Pailerja«.