SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Otroci živahno proslavili zaključek šolskega leta v Predsedniški palači s predsednikom Pahorjem in Miho Zupanom

Ljubljana, 20. 6. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel blizu sto sedemdeset (170) osnovnošolcev in njihovih učiteljev iz različnih osnovnih šol po Sloveniji, ki so konec šolskega leta obeležili z obiskom Predsedniške palače.

Predsednik republike se je zahvalil otrokom, da so se odločili, da ga ob koncu šolskega leta obiščejo ter jim zaželel lepe počitnice. V nadaljevanju nagovora se je otrokom posebej zahvalil za iskrivost, s katero spremljajo številne dogodke, ki se jih udeležuje povsod po Sloveniji. Predsednik Pahor je otrokom povedal, kako veseli in včasih tudi ganjeni so tuji državniki, ko jih nasmejani otroci pozdravijo na Kongresnem trgu na sprejemu z vojaškimi častmi. "Spričo vaših nasmeškov vidijo, kako prijazna je Slovenija in kako lepo prihodnost ima," je dejal. Zahvalil se je učencem, ki so s čudovitim plesom nastopali na kulturnih prireditvah in ga presenetili z zrelostjo in pogumom, ki so jih pokazali v resnejših pogovorih z njim. "Naše misli namenjamo tudi tistim, ki danes niso z nami, vendar dajejo sijajno sliko o prihodnosti Slovenije," je dejal predsednik republike in ocenil, da mladi, rojeni v samostojni državi, veliko bolj neposredno čutijo Slovenijo kot svojo domovino, kar se izkazuje tudi pri doživljanju in uporabi državnih simbolov. "Starši se od vas učimo in na nek način nas tudi vzgajate. Ste naša prihodnost in naš navdih," je nagovor sklenil predsednik Pahor in besede hvaležnosti namenil Mihi Zupanu, ki ga je povabil na današnji sprejem, da je obiskal in nagovoril otroke.

Otroci živahno proslavili zaključek šolskega leta v Predsedniški palači s predsednikom Pahorjem in Miho Zupanom
Foto: Bor Slana/STA

Miha Zupan, nekdanji košarkarski reprezentant in prejemnik predsednikovega priznanja "Jabolko navdiha", je otrokom dejal, da je navdih moč najti povsod. "Ko sem hodil v šolo, sem oboževal košarkarskega igralca Marka Milića. On je bil moj navdih. Dal mi je moč, da sem s svojim življenjem napredoval in na koncu dosegel to, kar sem zdaj," je dejal in dodal, da so tudi njega otroci danes navdihnili za učenje jezika in druge dogodivščine. "Želim si, da bi vedeli, da so ovire samo v glavah in da se jih da premagati," je poudaril.

Otroci živahno proslavili zaključek šolskega leta v Predsedniški palači s predsednikom Pahorjem in Miho Zupanom
Foto: Bor Slana/STA

Otroci so predpočitniški obisk v Predsedniški palači sklenili s sladoledom in ogledom delovnih in protokolarnih prostorov predsednika republike. Kot posebno presenečenje je predsednik Pahor otrokom predstavil generalmajorja Michaela Loha, poveljnika Nacionalne garde Kolorada iz Združenih držav Amerike, ki ga je z delegacijo prav tedaj obiskal v palači.

Otroci živahno proslavili zaključek šolskega leta v Predsedniški palači s predsednikom Pahorjem
Foto: Tamino Petelinšek/STA

----------

Predsednik Pahor je "Jabolko navdiha", posebno predsednikovo priznanje za tiste, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge, Mihi Zupanu podelil leta 2015, ker “premaguje ovire, premika meje mogočega, navdihuje in navdušuje”. S trdno voljo, srčnostjo in vztrajnostjo je premagal vse ovire in se povzpel v sam vrh slovenskega in svetovnega športa, saj ga je Mednarodni komite za šport gluhih leta 2010 proglasil za najboljšega gluhega športnika na svetu. S svojim delovanjem je navdih vsej družbi, še posebej otrokom, ki si želijo slediti svojim sanjam.

Otroci živahno proslavili zaključek šolskega leta v Predsedniški palači s predsednikom Pahorjem in Miho Zupanom
Foto: Bor Slana/STA