SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je udeležil razprave z naslovom "Prihodnost Evrope - pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave"

Brdo pri Kranju, 20. 5. 2021 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil razprave z naslovom "Prihodnost Evrope - pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave" na Brdu pri Kranju.

Namen razprave, ki jo je gostil predsednik vlade je oblikovanje okvirne skupne predstavo o tem, kakšne Evrope si želimo Slovenke in Slovenci, in kaj smo za to pripravljeni storiti. Šlo je za prvo uvodno razpravo te vrste.

Predsednik Pahor se je uvodoma zavzel, da bi bila razprava čim bolj vključujoča - tako na ravni državljanov kot na ravni politike.

Poudaril je pomen Konference o prihodnosti za Slovenijo kot predsedujočo v času Konference, ter dodal, da zaradi okoliščin v zvezi s pandemijo, pa tudi političnih in varnostnih, od konference ne pričakuje kar bi si sicer želel in kar si po mnenju predsednika Pahorja zaslužijo tudi državljani in Evropa.

Predsednik Pahor je dejal, da se zavzema za bolj povezano Evropo, kot je sedaj. Evropo, ki je utemeljena na svojih tradicionalnih načelih, na spravi, spoštovanju človekovih pravic, demokraciji, vladavini prava, svobodi medijev in novih vrednotah, ki so povezane s trajnostno politiko. Kot je izpostavil si še v času svojega življenja želi, da bi imel možnost izvoliti predsednika ali predsednico EU.

V nadaljevanju razprave je predsednik Pahor spomnil na pobudo predsednikov držav članic EU ob Dnevu Evrope: Pogovorimo se o Evropi, ki je nastala na njegovo in pobudo predsednika Italijanske republike Mattarelle. Izpostavil je tudi poziv iz deklaracije, ki so jo sprejeli voditelji na nedavnem vrhu Brdo-Brijuni, da je Zahodni Balkan del razprave o prihodnosti Evrope.

Predsednik Pahor se je v luči evropske tematike dotaknil tudi notranje političnega dogajanja: "Priložnost, ki nam jo daje diskusija o Evropski uniji, je priložnost, da se preko Evropske unije posvetujemo o svoji lastni prihodnosti. Mislim, da je te diskusije v Sloveniji premalo.” je dejal predsednik Pahor in ob tem ponovno pozval k dialogu. “V tem smislu bi pozval vse, da izkoristimo to priložnost in pridemo skupaj, da se pogovarjamo in da skozi kulturo dialoga poskušamo oblikovati stališča, ki so pomembna za naše notranjepolitično in družbeno življenje. Želel bi si, da zlasti odločilni ljudje na položajih v institucijah politične države storimo vse, da je ta odprtost za dialog zares iskrena in da so vanjo vabljeni vsi, ki se z nami strinjajo, ki nam nasprotujejo in ki so zaenkrat še ravnodušni.”

Predsednik Pahor je v zaključku razprave še napovedal, da bo 30. maja na temo prihodnosti Evrope gostil predsednika Nemčije Franka-Walterja Steinmeierja in predsednika Portugalske Marcela Rebela de Souso. Nato namerava 4. junija obiskati institucije EU v Bruslju.

Predsednik Pahor se je udeležil razprave z naslovom "Prihodnost Evrope - pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave"
Foto: KPV