SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob obisku Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije opozoril na potrebo po razpravi o konkurenčnosti

Ljubljana, 21. 1. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije se je predsednik republike Borut Pahor danes sestal z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Branko Meh, podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije ter drugi člani vodstva so predsednika Republike Slovenije seznanili s svojim delovanjem in trenutnim stanjem slovenske obrti in malega gospodarstva.

Obrtno podjetniška zbornica je predstavila svoje predloge za izboljšanje poslovnega okolja, za katere si želijo, da bi bili vključeni v vladne rešitve, z namenom povečanja konkurenčnosti, rasti in novega zaposlovanja v malih in mikro podjetjih ter na področju samozaposlovanja. Vodstvo zbornice je opozorilo na poslabšanje položaja slovenske obrti in kot ključen problem obrtništva in podjetništva izpostavilo problematiko gibkega zaposlovanja, financiranja obrti, plačilne nediscipline, ki se ne izboljšuje, javnega naročanja, željo po administrativni in davčni poenostavitvi ter zahtevo po bolj odločnem boju države s sivo ekonomijo, ki obrtnikom in podjetnikom pomeni veliko nelojalno konkurenco.

Na povabilo vodstva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je predsednik republike Borut Pahor danes obiskal zbornico, kjer so mu Branko Meh, podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predsednik upravnega odbora OZS ter drugi člani vodstva, predstavili delovanje in predloge za izboljšanje poslovnega okolja v Sloveniji.
Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju v izjavi za medije poudaril, da v Sloveniji potrebujemo več razprave o konkurenčnosti. »Diskusija in ukrepi za povečano konkurenčnost se morajo vrniti na radar slovenskega političnega in socialnega dialoga. Brez tega Slovenija dolgoročno ne more voditi bolj uspešne gospodarske politike, ki bi dajala pričakovane rezultate, tudi za zaposlitvene možnosti in standard,« je dejal predsednik Pahor ter ob tem dodal, da razume, da so se socialni partnerji in odločevalci osredotočali na reševanje socialnih stisk ljudi in da se je upravičeno povečala pozornost za socialno povezanost v družbi. »Prav tako pozdravljam vse napore, ki že dajejo rezultate za to, da bi pravna država opravila svoje delo tako kot ga mora, vendar pa bi ob teh legitimnih naporih in tudi uspehih želel opozoriti na to, da je v zadnjem času umanjkala razprava o potrebi po konkurenčnosti,« je še enkrat poudaril predsednik Pahor in opozoril na to, da je Slovenija v zadnjem letu v konkurenčnosti nazadovala za šest mest.

Predsednik je izrazil prepričanje, »da se kriza za večji del nam primerljivega sveta končuje, da prihaja v veliki večini držav do okrevanja, da so glavne paradigme globalne ekonomije tudi po krizi ostale enake in da, če Slovenija želi zagotavljati boljši standard, mora biti bolj konkurenčna kot je danes.« Predsednik je še poudaril, da »brez nadaljnjih ukrepov v prid obrtništva lahko pričakujemo še nadaljnje poslabševanje«. »To je stvar, ki, se mi zdi, mora pri vseh odločevalcih vzbuditi neko pozornost in kolikor je to v moji moči, si bom prizadeval, da to ne bi ostalo neslišano, seveda v okviru mojih pristojnosti,« je ob koncu še dodal predsednik Pahor.

Na povabilo vodstva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je predsednik republike Borut Pahor danes obiskal zbornico, kjer so mu Branko Meh, podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predsednik upravnega odbora OZS ter drugi člani vodstva, predstavili delovanje in predloge za izboljšanje poslovnega okolja v Sloveniji.
Foto: Stanko Gruden/STA