SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob prazniku dela: "Delo ostaja temeljna vrednota"

Ljubljana, 1. 5. 2019 | sporočila za javnost

Ob današnjem prazniku dela je v Uradu predsednika Republike Slovenije kot običajno ob državnih praznikih potekal dan odprtih vrat. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta sprejela blizu 200 (dvesto) obiskovalcev.

Predsednik republike je v svojem nagovoru ob prazniku dela čestital vsem državljankam in državljanom ter Slovencem doma in po svetu z najboljšimi željami za našo prihodnost. Izrazil je veliko hvaležnost vsem, ki s svojim poštenim, trdim in zvestim delom pomagajo ustvarjati našo domovino boljšo za vse ljudi. Predsednik republike je poudaril, da se moramo pri prizadevanju za boljšo domovino vsi truditi, da bi bili tudi socialna država, ki bi ustvarjala pogoje za to, da vsak s svojim delom in talentom lahko preživlja sebe in svojo družino. "Za naš obstoj v 21. stoletju je verjetno bistvenega pomena, da bomo ohranili in okrepili naš razvoj samo tako, če bodo socialne razlike med ljudmi vzdržne," je dejal in ocenil, da bodo v prihodnosti bolj uspešne tiste družbe, ki bodo bolj obladovale socialne razlike med ljudmi. "Če bi se razlike razrasle preko naših pričakovanj in bi jih razumeli kot nepravične, bodo ti dvomi in nezaupanje v sistem tako veliki, da bi ga lahko ogrozili," je ob tem opozoril predsednik Pahor in poudaril, da je v najbolj naravnem interesu države in domovine, da skuša obvladovati te razlike tako, da jih bomo ljudje razumeli kot legitimne in vzdržne. "Sporočilo 1. maja na začetku 21. stoletja je, da delo ostaja temeljna vrednota, da je delo temeljno merilo našega položaja v družbi in da razlike med nami - izhajajoče iz dela in tudi v dohodkih - ne smejo biti prevelike, če hočemo obdržati to družbo povezano - tudi socialno," je dejal predsednik republike.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob prazniku dela
Foto: Anže Malovrh/STA

V nadaljevanju prazničnega nagovora je predsednik Pahor spregovoril tudi o 15. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo, ki jo obeležujemo na današnji dan. "Danes pred petnajstimi leti smo Slovenci postali člani Evropske unije. Rad bi, da čutimo to vznesenost," je obiskovalce pozval predsednik republike in spomnil, da smo pred manj kot tridesetimi leti postali samostojna država in le ducat let kasneje tudi enakovredna članica polmiljardne skupnosti Evropske unije. "To je kolosalen zgodovinski dosežek," je ocenil, prepričan, da smo lahko srečni, da smo doživeli vznik samostojne slovenske države in odločitev, da po naši volji postane članica te čudovite evropske družine narodov in držav. "To so bili neverjetni in nepopisni dogodki zame in za vse ljudi, ki smo sanjali, da bomo Slovenci svobodni in suveren narod, kar danes tudi smo," je dejal predsednik republike in poudaril, da nam Evropa od tedaj zagotavlja mir in varnost, socialni in materialni razvoj, omogoča duhovno suverenost in nas ne ogroža v naši slovenski identiteti, ampak ponuja materialne in druge pogoje, da jo skrbno negujemo.

"Evropa se je znašla v zastoju in krizi. Po petinsedemdesetih letih, ko je dajala temu kontinentu mir in varnost, se je znašla v zastoju, kjer nekateri v njenem razpadu morda vidijo celo priložnost, da bi njihove nacionalne države znova dobile moč, ki so jo z EU počasi izgubljale. Ta Evropa sedaj potrebuje naš glas," je z iskrenim pozivom nagovor sklenil predsednik Pahor. "Tokrat - kot prepričan Evropejec; kot nekdo, ki misli, da je za naš narod in našo narodovo usodo ta Evropa pomembna, za našo prihodnost, mirno, varno, razvito - bi vam rekel: 26. maja pojdite na volitve. Glasujte tako, kot mislite - za tiste, ki jim zaupate. Pojdite na volitve in dajte Evropi glas. Evropa potrebuje naš glas; potrebuje to, da bi Evropejci slišali sami sebe - da razumemo pomen tega skupnega evropskega doma za naš mir, varnost in za socialno in drugo prihodnost. Ta demokratična legitimacija, ki ji nekateri suverenisti in nacionalisti jemljejo moč, potrebuje zdaj našo podporo in naš glas. To je zdaj tako zelo pomembno! Vi pa boste presodili kot zreli državljanke in državljani," jim je še sporočil predsednik republike.

Praznični program so z glasbo obogatili člani trobilnega kvarteta Policijskega orkestra, nepogrešljivi spremljevalci protokolarnih dogodkov naše države. Policijski orkester je doslej izvedel že več kot 11.000 (enajst tisoč) nastopov in postal primerljiv z najboljšimi evropskimi poklicnimi ansambli. Njegovo odličnost mu priznava tudi tujina, predsednik republike Borut Pahor pa je orkester ob njegovi 70-letnici delovanja odlikoval z redom za zasluge za vrhunski prispevek k utrjevanju tradicije slovenske pihalne glasbene umetnosti.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob prazniku dela
Foto: Anže Malovrh/STA

Po uradnem delu v Veliki dvorani so si obiskovalci lahko ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki jim je v svoji pisarni sproščeno odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Kot običajno je bila v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Dnevi odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja potekajo od leta 2013, so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije. Od tedaj je Predsedniško palačo obiskalo več kot 20.000 (dvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob prazniku dela
Foto: Anže Malovrh/STA

Predsednik republike bo aktivnosti ob prazniku dela nadaljeval v Opatjem selu, kjer bo na tradicionalnem prvomajskem srečanju nastopil kot slavnostni govornik. Govor bo posvetil 15. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo in poudaril pomen renesanse evropske ideje ter priložnost, da z udeležbo na letošnjih volitvah v Evropski parlament damo tej ideji povezovanja, ne ločevanja, novo demokratično legitimacijo.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob prazniku dela
Foto: Anže Malovrh/STA