SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Izjava za javnost predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v zvezi s sodbo Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu o meji med Slovenijo in Hrvaško

Ljubljana, 29. 6. 2017 | sporočila za javnost, izjaveBesedilo izjave predsednika republike (Velja govorjena beseda!):

"Slovenija je lahko zadovoljna, da je danes Arbitražno sodišče dokončno določilo celotno državno mejo med Slovenijo in Hrvaško. Zadovoljna je lahko tudi s potekom same meje, tako na kopnem kot na morju.

Naj obe oceni tudi kratko utemeljim.

Prvič, odločitev za Arbitražno sodišče se je po 18 letih neuspešnih poskusov izkazala za najboljšo možno rešitev mejnega vprašanja.

Drugič, za interese Slovenije glede poteka meje na kopnem in morju, na podlagi 18 letnih neuspešnih iskanj rešitev, nobena druga ne bi prinesla za nas boljše rešitve.

Prav tako ne dvomim, da utegnejo biti tudi drugačne ocene. To je pri sleherni odločitvi vsakega sodišča pričakovano. Toda moje zelo iskreno mnenje je, da se bomo v prihodnje z iskreno hvaležnostjo spomnili današnje zgodovinske odločitve Arbitražnega sodišča. Ne samo zaradi končne določitve stika z odprtim morjem. Na osnovi mednarodnega prava in za obe državi pomembnih okoliščin je sodišče določilo danes, 29. junija 2017 najpravičnejšo možno mejo med državama.

Ta hip si komajda lahko predstavljamo, kako zelo pomemben trenutek živimo - tako obe državi, Slovenija in Hrvaška, celotna regija, Evropa in vsa mednarodna skupnost. Po mirni poti smo rešili problem, ki je do podpisa Arbitražnega sporazuma l. 2009 močno obremenjeval odnose med sosednjima dvema državama. Po podpisu sporazuma v Stockholmu, incidentov, kot smo jih poznali 18 let, tako rekoč ni bilo več. Slovenci in Hrvati smo se v zadnjih osmih letih razvadili živeti v popolnem miru, varnosti, dobrem sosedstvu in zavidljivem prijateljstvu.

Dejstvo, da je Hrvaška enostransko odklonila uveljavitev odločitev Arbitražnega sodišča jo v skladu z mednarodnim pravom in načelom elementarne pravičnosti ne odvezuje k njegovemu spoštovanju. Slovenija si bo prizadevala, da bosta obe državi v iskrenem dialogu našli miren način za uveljavitev sodbe.

Gledano strateško imata obe državi enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapreta vprašanje državne meje in s tem enega od pomembnih virov morebitne napetosti in nestabilnosti. Obema državama daje možnost, da se s tem rešenim vprašanjem v celoti posvetita krepitvi odločnega sosedstva in vsestranskega sodelovanja, miru in stabilnosti v regiji in širše. To je priložnost in odgovornost, ki jo zavoljo nas in prihodnjih rodov ne smemo zamuditi.

Že jutri bom o tem govoril s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović v Dubrovniku. Ko sva se danes dopoldne pogovarjala po telefonu, še ne vedoč za odločitev sodišča, sva oba menila, da morda dialog nikoli ni bil tako pomemben, kot prav zdaj. Povsem jasno je, da po tem najinem srečanju ne bo glede stališča obeh držav prav nič drugače. Toda morebitna odločitev enega ali drugega, da stornira vabilo oziroma da povabilo zavrne zaradi današnje odločitve bi bil velik korak nazaj. Odločila sva se za korak naprej. Dialog bo v naslednjih mesecih bistvenega pomena. Dogovor o uveljavitvi poteka meje bo izdaten napor.

To delo ne bo lahko. Zahtevalo bo vso politično modrost in potrpežljivost. Vse skupaj pa je in bo itak temeljilo na iskrenem zaupanju."