SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v Pragi: "Današnje srečanje ponuja vsem udeleženkam ne le velike, marveč tudi nove priložnosti."

Praga, Češka republika, 11. 12. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se danes in jutri v Pragi na povabilo predsednika Češke republike Miloša Zemana udeležuje vrha predsednikov šestih srednjeevropskih držav - višegrajske četverice (Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska) ter Slovenije in Avstrije. Višegrajska skupina (V4) je bila ustanovljena po padcu berlinskega zidu na osnovi sosedstva, regionalne pripadnosti in zgodovinske povezanosti ter skupnih interesov za prihodnji razvoj v kontekstu evro-atlantskih povezav, zdaj pa krepi sodelovanje tudi z drugimi državami regije.
Predsednik republike Borut Pahor se danes in jutri na povabilo predsednika Češke republike Miloša Zemana udeležuje vrha predsednikov šestih srednjeevropskih držav - višegrajske četverice (Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska) ter Slovenije in Avstrije v Pragi.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je imel po sprejemu z vojaškimi častmi bilateralno srečanje s predsednikom Republike Avstrije Heinzem Fischerjem. Uvodoma sta slovenski in avstrijski predsednik, ki ju veže že 26 letno prijateljstvo, izmenjala stališča o notranjepolitični situaciji v obeh državah. Predsednik Pahor je povedal, da Slovenija po petih letih gospodarske krize beleži pozitivno gospodarsko rast in upad števila brezposelnih, kar je zelo dober signal, ki pa bo imel lahko dolgotrajne učinke le, če bodo izpeljane nujne strukturne reforme. Ocenil je, da bo v tem kontekstu prihodnje leto za Slovenijo ključno.

Predsednik republike Borut Pahor se danes in jutri na povabilo predsednika Češke republike Miloša Zemana udeležuje vrha predsednikov šestih srednjeevropskih držav - višegrajske četverice (Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska) ter Slovenije in Avstrije v Pragi.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Fischer je v nadaljevanju predsedniku Pahorju pojasnil, da je s pristojnimi v avstrijski vladi govoril o financiranju glasbene šole na Koroškem. Zatrdil je, da bo šoli zagotovljena sistemska ureditev financiranja. Sogovornika sta pozitivno ocenila gospodarsko sodelovanje med državama, pri čemer je predsednik Pahor poudaril, da je Avstrija že več let zapored najpomembnejši tuji naložbenik v Sloveniji in da imamo pri nas z avstrijskimi investicijami dobre izkušnje ter pričakujemo, da bodo avstrijski strateški partnerji tudi vnaprej sodelovali v procesu internacionalizacije in privatizacije slovenskega gospodarstva. Predsednika sta izmenjala tudi poglede glede Zahodnega Balkana in se dogovorila za nadaljevanje srečanj v okviru trilaterale predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Predsednik Fischer je izrazil interes za sodelovanje s Slovenijo tudi v regiji Zahodnega Balkana v okviru iniciative Brdo Process.

Na plenarnem zasedanju je nato šest predsednikov razpravljalo o prometnem povezovanju Srednje Evrope. Ocenili so, da je Srednja Evropa transportno slabše razvita kot ostali deli EU, zato so se dogovorili za usklajeno delovanje pri zagotavljanju sredstev EU za pomembne transportne projekte, ki bodo bolje povezali Baltik z Jadranom in Vzhodno Evropo z osrčjem Evrope. Pri tem so soglasno potrdili, da je potrebno okrepiti povezave z Luko Koper kot oknom Srednje Evrope.

Predsednik Pahor je spomnil, da mineva 21 let, odkar je prvič predlagal sodelovanje Slovenije z državami V4 in dodal, da današnje srečanje ponuja vsem udeleženkam ne le velike, marveč tudi nove priložnosti.

Kot je poudaril predsednik Pahor, je sodelovanje Luke Koper z državami višegrajske četverice ključnega pomena, saj so glavna tuja tržišča Luke Koper že zdaj ravno trgi Avstrije in držav V4, v nekaterih, npr. Poljski, pa se v tržni delež Luke Koper v zadnjih letih hitro povečuje. Luka Koper je glede na pretovor 70 odstotno izvozno usmerjena. Pristanišče v Kopru, ki letno pretovori več kot 18 mio ton tovora, je največji generator železniškega tovornega prometa v Sloveniji. S štirimi državami Višegrajske skupine je imela Slovenija lani približno 4,5 milijarde evrov blagovne menjave, skupaj z Avstrijo, najpomembnejšo investitorko za slovensko gospodarstvo, pa ta znesek naraste na devet milijard evrov. Predsednik Pahor je med ključnimi izpostavil tudi interes Slovenije za posodobitev železniške proge München - Istanbul.

Predsednik republike Borut Pahor se danes in jutri na povabilo predsednika Češke republike Miloša Zemana udeležuje vrha predsednikov šestih srednjeevropskih držav - višegrajske četverice (Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska) ter Slovenije in Avstrije v Pragi.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na delovnem kosilu, ki ga je gostil češki predsednik Miloš Zeman, so se predsedniki dotaknili ključnih zunanjepolitičnih izzivov Srednje Evrope, s poudarkom na razmerah v Ukrajini in razvoju odnosov z Rusijo, vprašanja evroatlantskih aspiracij držav Zahodnega Balkana, Moldavije ter problematike odhajanja tujih borcev v Sirijo in Irak na stran Islamske države.

Predsedniki so popoldne otvorili razstavo, posvečeno projektom na rekah Donava, Odra in Laba. Predsednik Pahor bo imel pozno popoldne v okviru srečanja še dvostransko srečanje s predsednikom Poljske Bronisławom Komorowskim, zvečer pa se bo udeležil večerje, ki jo v čast predsednikom držav prireja predsednik Češke republike Miloš Zeman.

Vrh se bo zaključil jutri, ko bodo predsedniki na drugem delu zasedanja razpravljali o vprašanju energetske varnosti ter možnih alternativah po ruski odpovedi gradnje plinovoda Južni tok, ki bi po prvotnih načrtih potekal tudi čez Slovenijo. Ob robu vrha bo imel predsednik Pahor jutri bilateralno srečanje z gostiteljem, predsednikom Češke republike Milošem Zemanom, s katerim bosta v znak prijateljstva med slovenskim in češkim narodom krstila sadiko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki jo praškemu gradu podarja mesto Maribor.