SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Romuniji: “Glede boljše prihodnosti EU ne moremo čakati na druge, ampak se moramo izpostaviti sami”

Bukarešta, 15. 1. 2019 | sporočila za javnost, izjave

Romunskemu predsedstvu EU predsednik Pahor predstavil načrte vrha Brdo Brijuni v Tirani v začetku maja in vrha iniciative Treh morij v začetku junija, v Ljubljani

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Romunije Klausa Wernerja Iohannisa mudi na uradnem obisku v Romuniji, ki je z januarjem 2019 prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije.

Uradnemu sprejemu z vojaškimi častmi pred Predsedniško palačo sta sledila vpis predsednika Republike Slovenije v knjigo gostov Predsedniške palače in daljši pogovor na štiri oči predsednika Republike Slovenije s predsednikom Romunije. Obisk se je nadaljeval s plenarnimi pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Romunije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Romuniji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Obisk je umeščen v prvi mesec predsedovanja Romunije Svetu Evropske unije, zato je romunski predsednik predsednika Pahorja podrobneje seznanil s prednostnimi nalogami predsedujoče in s pripravami na neformalni vrh voditeljev držav članic, ki ga bodo maja 2019 pripravili v romunskem mestu Sibiu. Cilj romunskega predsedovanja je zagotoviti trajnostno in pravično rast za vse države članice EU, s spodbujanjem povečanja konvergence, kohezije, inovacij, digitalizacije in povezovanja - romunsko predsedovanje poteka pod geslom ‘Cohesion, common European value’. Druge prednostne teme so ohranjanje varne Evrope, krepitev globalne vloge Evropske unije in promocija skupnih vrednot. Romunija se kot predsedujoča osredotoča na Zahodni Balkan v smislu podpore evropski integraciji teh držav, Vzhodno partnerstvo ter ohranjanje Črnomorske regije in Podonavske strategije na agendi EU.

Predsednik Pahor je današnji obisk označil kot "znak naše podpore predsedovanju in izraz naše volje, da storimo vse, kar je v naši moči, da bi Romuniji v teh šestih zelo zahtevnih mesecih uspelo storiti največ in najbolje, da se ohranijo vera in moč in prepričanje v skupno evropsko prihodnost." Poudaril je, da Slovenija podpira prednostne naloge romunskega predsedstva in pozdravlja prizadevanja za okrepljeno širitveno perspektivo za vse države Zahodnega Balkana ter napoved intenzivnega nadaljevanja dela na pomembnih odprtih zadevah, kot so pogajanja o brexitu in o Večletnem finančnem okviru EU 2021–2027.

Pogovor predsednikov sta zaznamovali dve ključni temi: prihodnost Evropske unije in Zahodni Balkan. Slovenski predsednik je uvodoma dejal: "Vesel sem, da predsednik razume pomen Ljubljanske iniciative, ki je izraz želje, da se razmišljanju o evropski prihodnosti da svežino. Gre za osnutek nove evropske ustave in za zamisel o novem evropskem ustavnem procesu."

Predsednik Pahor je dejal, da je prepričan, da Evropska unija lahko dela boljše, in dodal, da ne smemo "prelagati odgovornosti za to, da bi tako bilo, na druge in čakati, da bodo stvari same po sebi privedle do tega, ampak se moramo pogumno izpostaviti".

Predsednika sta se strinjala, da je močna in povezana Evropska unija pomembna za varnost in blaginjo ljudi in za stabilnost v mednarodni skupnosti.

V izjavi za medije je predsednik Pahor napovedal vrh iniciative Brdo Brijuni, ki bo v začetku maja v Tirani. Predsednik republike se bo v pripravah na to srečanje pogovarjal s srbskim predsednikom Vučićem konec meseca, ko se bo mudil na uradnem obisku v Srbiji.

Predsednik Republike Slovenije je izpostavil dobro bilateralno sodelovanje med državama pri reševanju migracijske problematike konec leta 2015 in v začetku leta 2016, ko je Romunija kot pomoč pri obvladovanju migrantske problematike napotila dva kontingenta policistov v Slovenijo. Predsednik Pahor jima je nedavno podelil Medaljo za zasluge.

Predsednika sta v pogovoru potrdila, da so gospodarski odnosi med državama dobri, vendar ostajajo še številne možnosti za izboljšanje. Predsednik Pahor je izpostavil, da številna slovenska podjetja Romunijo vidijo kot trg z velikim potencialom, tudi zaradi visoke gospodarske rasti v Romuniji in pozitivnih gospodarskih napovedi.

V 2017 je obseg blagovne menjave med državama znašal 799,5 mio EUR (16,6 % povečanje glede na 2016), naraščanje obsega pa se je nadaljevalo tudi v letu 2018, saj je v prvih devetih mesecih 2018 blagovna menjava znašala 805,3 mio EUR, kar predstavlja 41,2 % povečanje glede na enako obdobje 2017.

Predsednik Pahor in predsednik Iohannis sta spregovorila tudi o pomembnosti regionalnega sodelovanja, vključno s pobudo Treh morij, v okviru katere bo Slovenija gostila vrh letos, Romunija pa ga je pripravila lani. Vrha v Sloveniji se bo udeležilo ducat evropskih voditeljev ter visoka predstavnika ZDA in Evropske unije. Predsednika sta se strinjala, da je regionalno sodelovanje učinkovit mehanizem sodelovanja in instrument inovativne politike reševanja izzivov, ki lahko bistveno prispeva k vzpostavitvi dolgoročnih dvostranskih stikov med institucijami in strokovnjaki.

Predsednik Pahor je po pogovorih obiskal park "Carol", kjer je položil venec h grobnici neznanega vojaka.

Ob robu uradnega obiska se je predsednik republike že včeraj sestal s predstavniki poslovne skupnosti, ki na gospodarskem področju povezujejo Slovenijo in Romunijo.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Romuniji
Foto: Daniel Novakovič/STA