SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku poudaril pomen kulture kot hrbtenice našega narodnega značaja in identite

Vače, 3. 2. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil prireditve, ki jo ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto priredijo na GEOSSU, geometričnem središču Slovenije.

Predsednik republike je na slovesnosti, ki so jo organizatorji pripravili ob pričetku slovenskega kulturnega tedna, poudaril, da le redki narodi praznujemo svojo kulturo z državnim praznikom. “Kultura je hrbtenica našega narodnega značaja, naše narodne identitete in naša državna suverenost je hrbtenica našega vsestranskega razvoja, varnosti in blaginje v prihodnje,” je dejal predsednik republike in dodal, da smo Slovenci začeli postajati narod v sodobnem pomenu besede s trenutkom, ko smo dobili svoj jezik, za kar je bil odločilen čas reformacije. Spomnil je na številne visoke obletnice, s katerimi smo lani in bomo letos počastili velikane slovenske kulture. S praznovanjem teh obletnic, tako predsednik, znamo tudi mladim približati pomen pripadnosti slovenstvu, kar je za ohranjanje naše kulturne identitete izjemnega pomena: “Kultura je pomembno prispevala k temu, da smo se politično ozavestili.” Kot prepričan Evropejec je predsednik Pahor ponovno poudaril svojo pripadnost evropski ideji in opozoril na pomen ohranjanja in utrjevanja naše širše domovine. A hkrati je opozoril, da bo odločilnega pomena imeti državo, na katero se bomo lahko zanesli, v kolikor bi se v prihodnjih letih proti naši volji zgodilo kaj, kar bi preizkušalo našo narodovo usodo. “V tem smislu smo dolžni storiti vse, kar je v naši moči, da našo državo okrepimo,” je dejal predsednik Pahor.

Ob današnji priložnosti se je predsednik republike vpisal v zlato knjigo predsednikov Republike Slovenije na Vačah.

Predsednik republike na prireditvi, ki jo ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto priredijo na GEOSSU, geometričnem središču Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič / STA