SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike sprejel predstavnika Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije

Ljubljana, 16. 1. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik republike sprejel predstavnika Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel gospoda Mladena Veršiča, predsednika Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, in Matjaža Juharta, sekretarja zveze. Predsednika republike sta seznanila s pobudo zveze Vladi Republike Slovenije glede umestitve slovenskega znakovnega jezika v Ustavo Republike Slovenije.

Predsednik republike je v pogovoru izrazil podporo pobudi zveze s prepričanjem, da je potrebno tudi na ustavni ravni zavarovati pravice manjšin in jim omogočiti polno uveljavljanje človekovih pravic in svoboščin.

Naj spomnimo, da smo 14. novembra 2014 prvič obeleževali dan slovenskega znakovnega jezika v Republiki Sloveniji, ki ga je Vlada RS na pobudo predsednika Republike Boruta Pahorja in na predlog Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, 2. januarja 2014 razglasila kot dan slovenskega znakovnega jezika v RS. Prav na ta dan je leta 2002 skupnost slovenskih gluhih po desetletjih prizadevanj dočakala uveljavitev Zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika (ZUSZJ), ki je 'kretnjo' prvič priznal kot uradni jezik in znakovni jezik pravno izenačil z večinskim, slovenskim jezikom. S tem je bila gluhim priznana pravica do uporabe njihovega jezika v vseh stikih z javnimi institucijami (v izobraževanju, zdravstvu, sodstvu…) in pravica do informiranja v prilagojenih tehnikah – s podnapisi in s tolmačem slovenskega znakovnega jezika.

Predsednik republike sprejel predstavnika Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije
Foto: UPRS