SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Številne priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja

Ljubljana, 28. 10. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor z gospo Tanjo Pečar danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednika Republike Albanije Bujara Nishanija in soprogo Odete Nishani. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Albanije pod vodstvom obeh predsednikov. Predsednika Republike Albanije Bujara Nishanija spremlja tudi gospodarska delegacija.
Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Republike Albanije Bujar Nishani s soprogo. Sprejem z vojaškimi častmi.
Foto: Nebojša Tejić

Za soprogo predsednika Republike Albanije gospo Odete Nishani je protokol Republike Slovenije pripravil poseben damski program, v okviru katerega si je pod strokovnim vodstvom ogledala stari del Ljubljane in zbirko Narodnega muzeja Slovenije. Popoldne bo gospa Nishani obiskala tudi Postojnsko jamo, kjer se bo vpisala v knjigo gostov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na plenarnem pogovoru poudaril, da so odnosi z Republiko Albanijo odlični. Odprtih vprašanj med državama ni. Predsednik Pahor je izrazil željo, da se dobri politični odnosi nadaljujejo oziroma okrepijo, predvsem na področju gospodarskega sodelovanja, ki je trenutno še vedno relativno skromno. Republiki Albaniji, ki ima trenutno status države kandidatke za članstvo v Evropski uniji, je slovenski predsednik zagotovil nadaljnjo pomoč in podporo Republike Slovenije pri spodbujanju nadaljevanja reformnih procesov, potrebnih za pridobitev datuma za začetek pristopnih pogajanj k polnopravnemu članstvu Republike Albanije v Evropski uniji.

Predsednik Republike Albanije Bujar Nishani je predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja seznanil z notranjepolitično situacijo v Republiki Albaniji in s potekom reform, pomembnih za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, ki bodo tudi največje zagotovilo stabilnosti in napredka v državi. Predsednik Nishani je poudaril, da je na področju gospodarskega sodelovanja še veliko priložnosti in prav tako izrazil željo po okrepitvi nadaljnjega gospodarskega sodelovanja, predvsem na področju energetike, kmetijstva, turizma in transporta. Albanski predsednik se je ob tem zahvalil slovenskemu predsedniku za aktivno vlogo Slovenije in njeno ključno podporo še posebej pri liberalizaciji vizumskega režima in podpori vstopa Republike Albanije v zvezo Nato.

V pogovoru sta se predsednika dotaknila tudi regionalnega sodelovanja s poudarkom na pobudi Brdo Process, ki jo albanska stran pripoznava kot ključno pobudo na področju krepitve političnega dialoga in regionalnega sodelovanja v regiji Zahodnega Balkana. Albanski predsednik je priznal Sloveniji kot članici EU odločilno vlogo pri krepitvi regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu. Predsednik Nishani je tudi izpostavil, da Albanija želi hoditi po poti miru in sodelovanja na Zahodnem Balkanu. Predsednika sta izmenjala mnenja o aktualnem dogajanju v mednarodni skupnosti in stališča glede razmer v kriznih žariščih po svetu. Prav tako sta predsednika mnenja, da se mora nadaljevati in okrepiti izmenjava praks pri vključevanju držav v Evropsko unijo. Sogovornika sta posebno pozornost posvetila problematiki ISIL in tujim borcem, ki lahko pomenijo resno grožnjo varnosti v Evropi.

Predsednik Republike Slovenije Pahor in predsednik Republike Albanije Nishani
Foto: Nebojša Tejić

V izjavi za medije je predsednik Pahor ponovil, da imata Slovenija in Albanija odlične politične odnose, brez odprtih vprašanj, in dodal, da sta se državi odločili za obisk tudi zaradi ugotovitve, da je z upadom števila obiskov na najvišji ravni prišlo tudi do upada na ravni blagovne menjave. Predsednika sta se zato dogovorila za redna srečanja, z željo, da se okrepi predvsem gospodarsko sodelovanje, saj ocenjujeta, da so možnosti zanj še veliko večje. Albanski predsednik je slovenska podjetja povabil, naj vlagajo v Albanijo na različnih področjih in ob tem poimensko navedel energetiko, kulturo, turizem, infrastrukturo in kmetijstvo. Poleg dvostranskih odnosov sta predsednika današnje pogovore, ki se bodo še nadaljevali, namenila predvsem razmeram v regiji Zahodnega Balkana, približevanju Albanije Evropski uniji, pobudi Brdo Process ter aktualnim mednarodnim temam, kot je boj proti skrajni Islamski državi in odhodu tujih džihadistov v Irak in Sirijo. Na koncu je predsednik Pahor dejal, da je Slovenija od nekdaj podpirala pot Albanije v Evropsko unijo in jo bo podpirala še naprej.

V popoldanskem času se bosta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Albanije Bujar Nishani srečala z vodstvom Gospodarske zbornice Slovenije in se udeležila Slovensko-albanske poslovne konference, kjer bosta zbrane nagovorila. Na Gospodarski zbornici Slovenije bo organizirano tudi poslovno srečanje gospodarskih delegacij obeh držav.