SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovenski in madžarski predsednik v družbi otrok s kolesom po slovensko-madžarski meji

Ljubljana, 5. 10. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes srečal z madžarskim predsednikom Jánosom Áderjem. Predsednika sta srečanje začela s pogovorom na slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku/Felsöszölnök v Porabju in ga nadaljevala s skupnim kolesarjenjem po območju na obeh straneh meje, kjer živita slovenska in madžarska manjšina. Kolesarska pot je potekala po trasi Andovci (Orfalu) – Dolenci – Hodoš (Őrihodos) –Szalafő, Pityerszer (Sola) – Őriszentpéter. Na odseku Andovci - Dolenci so se jima pridružili otroci dvojezičnih osnovnih šol iz Gornjega Senika in Prosenjakovcev. Med potjo sta si ogledala kmetijo Mali raj v Dolencih, spominski park v Őrségu in srečanje zaključila v vasi Sola/Szalafö, kjer sta se sestala s predstavniki obeh manjšin.

Današnje srečanje predsednikov Slovenije in Madžarske sodi v okvir njunega dogovora, da se kot predsednika dveh sosednjih in prijateljskih držav redno srečujeta ter tako poglabljata medsebojno zaupanje in prijateljstvo dveh sosednjih držav.

Slovenski in madžarski predsednik v družbi otrok s kolesom po slovensko-madžarski meji

Predsednik Pahor je v izjavi za medije dejal, da je današnje srečanje priložnost za poglobitev prijateljstva in potrditve dobrososedskih odnosov med dvema narodoma, da sta se z madžarskim predsednikom Áderjem odločila za kolesarjenje, "kar je morda nekoliko neobičajno, vendar pa je priložnost za druženje z ljudmi in nosi simpatično sporočilo, da je potrebno prijateljstvo in zaupanje poglobiti in gojiti".

Današnje srečanje je bilo priložnost tudi za resen pogovor o aktualnih mednarodnih temah, vendar je bilo na prvem mestu druženje z ljudmi. Temeljno sporočilo srečanja je tako, da živimo običajno življenje in da je tudi v običajnih življenjih zelo pomembno, da si pomagamo, da se lahko zanesemo eden na drugega. Predsednik je poudaril, da se moramo razumeti tudi takrat, ko imamo različna stališča, z zavedanjem, da smo sosedje in da smo obsojeni drug na drugega, zato je razumno in pametno, da si poskušamo sosedsko življenje urediti v sožitju in čimbolj udobno za oba naroda. V pogovoru je predsednik Pahor pojasnil stališče Slovenije do migracij, ki je drugačno od ostrejšega madžarskega stališča

"Dejstvo je, da so kasneje nekatere druge države nekoliko spremenile stališča do migracijske politike in ugotovile, da nenadzorovanega prihoda ilegalnih migrantov ni mogoče dopuščati iz vrste razlogov: logističnih, varnostnih in drugih." Predsednik Pahor je dejal, da je med Slovenijo in Madžarsko razlika, ki ostaja, "in to je, da je Slovenija kot večina drugih evropskih držav pripravljena sprejeti določeno število azilantov in migrantov - toliko, kolikor jih seveda s svojim kapacitetami lahko, medtem ko Madžarska to zavrača tudi v prihodnje."

Nadalje je predsednik poudaril, da odločitev o kvotah za države nikjer nima večinske podpore med ljudmi v osemindvajseterici, vendar pa, "poznavajoč evropsko politko od znotraj kot nekdanji evropski poslanec, član Evropskega sveta, zdaj kot predsednik republike, lahko ponovim zelo iskreno in pomembno stališče: ali bomo s kvotami vsaj približno solidarno in znosno razdelili breme in uspeli s skupno migracijsko politiko premagati težave, s katerimi se soočamo, ali pa se bodo začele države zapirati, kar bo, to vam lahko zagotovim, v letu, ki prihaja, prineslo vračanje k nacionalnim politikam, zapiranje meja med evropskimi državami, tudi med sosednjimi, kar mislim, da je velikanski korak nazaj v vseh ozirih glede naše skupne evropske prihodnosti," je ob koncu še dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike ima redne stike s predsedniki sosednjih držav, pretekli mesec se je na Bledu sestal s hrvaško predsednico Grabar-Kitarovič, danes z madžarskim predsednikom, konec meseca, 26. oktobra 2016, pa se bo na slovesnosti v Doberdobu sestal z italijanskim predsednikom Mattarello.