SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor na obisku na ministrstvu za obrambo

Ljubljana, 4. 2. 2013 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, kjer se je najprej sestal z obrambnim ministrom Alešem Hojsom in drugimi visokimi predstavniki ministrstva, nato pa z ministrom in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske brigadirjem Dobranom Božičem obiskal Vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani, kjer so mu predstavili delovanje, opremo in oborožitev 1. brigade SV.
Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor na obisku na ministrstvu za obrambo
Foto: Daniel Novakovič/STA


Predsednik republike je v izjavi za medije po obisku povedal, da gre za njegov prvi obisk v tej vlogi. Kot je dejal, v času krize večini državnih institucij ugled pada, medtem, ko ga je Slovenska vojska uspela ohraniti. Ministru, načelniku generalštaba in drugim iz vodstva SV je priporočil, da ohranijo profesionalnost, ki je glavni razlog, da vojska v očeh naših ljudi in mednarodne javnosti uživa tak ugled.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik je pohvalil angažiranje Slovenske vojske pri naravnih nesrečah in se zavzel, da bi se to dogajalo bolj pogosto in hitreje kot doslej, posebej pa je omenil tudi sodelovanje vojske v mednarodnih misijah, za kar pripadniki SV dobivajo pohvale in priznanja mednarodne skupnosti.

Predsednik je opozoril na dejstvo, da je zaradi kriznih časov na voljo manj sredstev za vojsko. Po njegovih besedah mora biti minimalni kriterij pri financiranju obrambnega sistema, da ta lahko zagotavlja varnost naši državi in da so pripadniki primerno opremljeni. Kot je ugotovil, Slovenska vojska ob dosedanjih pogojih lahko zagotavlja varnost domovini in varno delo v misijah. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad moralo in pripravljenostjo SV in dejal, da pričakuje odprto in tvorno sodelovanje, kakršni so bili tudi njegovi današnji pogovori z vodstvom ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.