SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor danes sklenil uradni obisk v Republiki Srbiji

Ljubljana, 30. 5. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor bo danes sklenil prvi uradni obisk v Republiki Srbiji. Včeraj se je srečal z gostiteljem, predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, s katerim sta se strinjala, da prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Srbiji predstavlja zgodovinski mejnik v odnosih med državama. Predsednik republike je včeraj nagovoril tudi poslanke in poslance Narodne skupščine Republike Srbije, z gostiteljem pa sta podpisala politično deklaracijo o okrepljenih odnosih med državama.

Danes se je predsednik republike Borut Pahor udeležil srbsko–slovenskega poslovnega foruma in nagovoril gospodarstvenike obeh držav. V nadaljevanju je predsednik Pahor predaval študentom beograjske univerze na temo »Prihodnost Evrope in njena nadaljnja širitev«. Po tem si je s predsednikom Nikolićem ogledal v poplavah najhuje prizadeto mesto Obrenovac. Predsednik republike bo uradni obisk zaključil s srečanjem s prvim podpredsednikom Vlade Republike Srbije in ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem.

V govoru na forumu je predsednik poudaril, da gospodarsko sodelovanje med državama zavzema v dvostranskih odnosih posebej pomembno mesto in je zelo dobro. V lanskem letu je vrednost blagovne menjave presegla milijardo evrov in kljub zaostrenim gospodarskim razmeram kaže pozitiven trend rasti glede na primerljiva obdobja minulih let. Na področju menjave storitev ravno tako beležimo trend rasti, skupna menjava storitev v letu 2013 pa je znašala 283 milijonov evrov, kar kaže na izredno živahno menjavo med gospodarstvoma. Predsednik Pahor je ob tem izrazil željo, da bi se tudi srbski investitorji v večji meri odločali za investiranje v Slovenijo, saj Slovenija predstavlja dobro odskočno desko za prodor na ostale trge Evropske unije. »Pred nami, Slovenijo in Srbijo, je poleg aktivnega sodelovanja na gospodarskem področju tudi sodelovanje v mednarodnih organizacijah in projektih, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti – tu bo nedvomno še precej izzivov, vendar imamo skupen cilj, da postanemo dinamični in uspešni v globalni konkurenci,« je še dejal predsednik Pahor.

Slovenski predsednik je dodal, da ga veseli, da lahko reče, da so odnosi med državama odlični in da upa, da se bo to pozitivno odrazilo tudi na gospodarskem sodelovanju obeh držav. Na forumu je predsednik Pahor predstavil slovensko gospodarsko okolje in poudaril, da imata obe gospodarstvi potenciale za skupne nastope na tretjih trgih. Slovenska in Srbska podjetniška skupnost sta se zavezali, da bosta skupaj pomagali pri rekonstrukciji področij, ki so jih prizadele nedavne poplave.

V nadaljevanju uradnega obiska se je predsednik Pahor srečal z rektorjem Univerze v Beogradu prof. dr. Vladimirjem Bumbaširevićem in študentom predaval na temo »Prihodnost Evrope in njena nadaljnja širitev«. Predsednik Pahor je študentom predstavil svoj pogled na razmerja v Evropski uniji po nedavnih evropskih volitvah in odgovarjal na njihova vprašanja.

Predsednik republike Borut Pahor danes sklenil uradni obisk v Republiki Srbiji
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor in predsednik Nikolić sta si danes ogledala v poplavah najbolj prizadeto mesto Obrenovac, kjer pripadniki Civilne zaščite Republike Slovenije, slovenski prostovoljni in poklicni gasilci še vedno skrbijo za prečrpavanje meteorne vode s tremi nujnimi črpalkami in pomagajo ljudem na prizadetem območju.

Predsednik Pahor in predsednik Nikolić sta si ogledala v poplavah najbolj prizadeto mesto Obrenovac
Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenija se je na pomoč odzvala med prvimi in v Srbijo poslala pripadnike civilne zaščite - enoto za prečrpavanje vode in enoto za reševanje na vodi, ki so pomagali pri evakuaciji prebivalcev. Pripadniki civilne zaščite so v TE Nikola Tesla v Obrenovcu dnevno prečrpali okoli 36.000 m3 vode, tako da ni ogrožala elektrarne in s tem dobave električne energije za polovico Srbije. Na pomoč je bil napoten helikopter Slovenske vojske s posadko, organiziran pa je bil tudi prevoz humanitarne pomoči na poplavljena območja. Predsednik Pahor se je ob tej priložnosti zahvalil za prizadevnost in pomoč vsem sodelujočim pripadnikom slovenske civilne zaščite, tako prostovoljnim kot poklicnim gasilcem in vsem ostalim, ki so pripomogli k normalizaciji razmer po poplavah v Srbiji.

Po ogledu Obrenovca je predsednik dejal, da mu je to, kar je videl, resnično vzelo sapo in besedo. "To je velika tragedija in zato izkoriščam priložnost, da ljudem povem, da Slovenci tu profesionalno pomagajo ljudem iz katastrofe in to pomaga, da je žalost nekoliko manjša kot bi sicer bila." Predsednik Nikolić se je na koncu še enkrat iskreno zahvalil Sloveniji in poudaril, da pravega prijatelja spoznaš v nesreči.