SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na osrednji počastitvi dneva državnosti in 26. obletnici osamosvojitve Slovenije

Ljubljana, 24. 6. 2017 | sporočila za javnost, govoriPredsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta se udeležila osrednje počastitve dneva državnosti. Predsednik republike je imel na prireditvi tudi slavnostni govor.

Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti in 26. obletnici osamosvojitve Slovenije


Velja govorjena beseda!

SMO GOSPODAR SVOJE USODE, MISLIMO S SVOJO GLAVO IN NAPREJ

Drage Slovenke in Slovenci,
doma in povsod po svetu,
dragi sodržavljani,
ekscelence in prijatelji.

Slavimo osrednji državni praznik. Dan državnosti. Zato je, bolj kot običajno, dovoljena skoraj malo pretirana vznesenost.

Vsled tega, prevzeti z močnimi čustvi, izpovedujemo tri važne stvari.

Prvič, izpovedujemo, da smo ponosni Slovenci. Pripadamo velikemu narodu. Je sicer maloštevilen, a ni majhen. Naš jezik govorimo in pišemo že pol tisočletja. V tem času smo izoblikovali naš posebni narodni značaj. Dober ali slab, naš je in se mu nismo pripravljeni odreči za nič na svetu.

Med drugim znamo biti tudi velikopotezni. Pred dobrega četrt stoletja smo se zato naposled z ustanovitvijo lastne države vzpostavili kot nacija. Stali smo inu bomo tudi obstali.

Drugič, izpovedujemo, da smo ponosni državljani Republike Slovenije. Ta država sicer ne izpolnjuje še vseh naših pričakovanj. Mestoma smo nadnjo tudi odkrito razočarani. Vendarle pa je v kratkem času veliko dosegla, dovolj, da nam daje upanje in zaupanje v našo prihodnost in boljšo in varno prihodnost vseh naših otrok.

In tretjič, izpovedujemo, da smo ponosni Evropejci. Naša skupna Evropska unija kaže tudi velike slabosti. Vendar smo vanjo povezani bolj svobodni, bolj samosvoji, bolj uspešni in bolj varni, kot bi bili brez nje.

Naša slovenska in evropska identiteta si nista nič v navzkrižju, bogato se dopolnjujeta in plemenitita. Zato slovensko prihodnost vidimo kot evropsko, še bolj povezano in močno.


Spoštovani,

zlasti od ustanovitve države naprej si, bolj kot kdaj koli prej, ustvarjamo tudi domovino. V njej je dovolj prostora za vse. Nikogar ni potrebno izključevati, nikogar sovražiti, potrebno je spoštovati. Ne zato, ker mislimo vsi enako, temveč prav zato, ker lahko mislimo in čutimo tudi tako zelo različno.

V tej naši edinstvenosti in enkratnosti, kjer gojimo vse tisto, kar nam je skupnega, nas povezuje prav domovina. Ena, ker dveh ne moremo imeti.

Tam, na oni strani pravljično lepega Kongresnega trga, že čaka na slovesno odkritje spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev. Vse nas bo vabil k edinosti in spravi. Vanj je vklesan krasen Župančičev stih »Domovina je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt«.

Spoštovani,

dobrega četrt stoletja po ustanovitvi lastne države in njeni hrabri obrambi, osupljivo elegantnem mednarodnem priznanju, vstopu v Evropsko unijo in NATO, evroobmočje in Schengensko območje, skratka v najbolj povezan del Evrope, smemo z določenim tveganjem in ne brez zadržkov oceniti, da smo lahko z doseženimi rezultati načeloma zadovoljni. Vsi vemo tudi za napake, spodrsljaje, stiske ljudi in nerešene probleme.

Če smo do sedanjih razmer kritični, to večinoma pomeni, da bi bile po naši oceni lahko boljše. V nas torej še vedno, ali znova, rastejo velika pričakovanja in drzna ambicioznost glede naše prihodnosti.

Spoštovani,

na predvečer 26. obletnice ocenjujem, da so splošne razmere v državi dobre. Prav tako je ugoden in ugleden naš evropski in mednarodni položaj. Veseli nas spodbudno domače okrevanje in skrbi bolj nestabilno in nepredvidljivo mednarodno okolje.

Ne vemo natančno, kaj se utegne dogajati v prihodnje, vendar smo v spodobni politični, gospodarski, socialni in demokratični kondiciji in dovolj dobro pripravljeni, da na vse prihodnje izzive gledamo z upanjem in ne s strahom.

Skratka, naša Slovenija je danes v položaju, v katerem je absolutno sposobna urejati vse izzive navznoter in navzven v korist naših nacionalnih interesov, skupnih evropskih ambicij in čezatlantskega zavezništva. Seveda je jasno, da mora pri tem skrbeti za skupno dobro in ne za en ali drugi sebični interes.

Sposobni smo obvladati in urejati zahtevne domače in mednarodne probleme tako, da služijo veliki večini ljudi, ne pa privilegirani eliti. Zdaj smo zaradi vseh naših izkušenj in vedenj še toliko bolj poklicani misliti s svojo glavo. Smo gospodar lastne usode. Zavedati se moramo, da tok zgodovine ni samoumeven in da smo njegov suveren dejavnik.


Spoštovani,

naš načrt glede domačih zadev je torej, da naprej spodbujamo gospodarsko in siceršnje okrevanje, da okrepimo demokratičnost in učinkovitost ustanov politične in pravne države, da okrepimo socialno povezanost in medsebojno splošno zaupanje in spoštovanje.

Naš načrt glede evropskih in mednarodnih zadev je torej, da krepimo Evropsko unijo in da smo aktivni v njenem najbolj povezanem delu, da krepimo čezatlantsko zavezništvo in da imamo prijatelje povsod po svetu.

Seveda se dobro sodelovanje, prijateljstvo in zavezništvo začenja pri sosedih. Prizadevali si bomo, da bo skorajšnja določitev državne meje na kopnem in na morju uveljavljena tako kot predvideva arbitražni sporazum, za obe strani veljavna in zavezujoča mednarodna pogodba.

Glede tega načina ureditve mejnega vprašanja naj vam nekaj iskreno povem, ne glede na to, da za odločitev sodišča ne vem. Boljšega načina za mirno, vzajemno koristno in pravično ureditev mejnega spora ni bilo ne pred osmimi leti, ga ni zdaj in ga tudi čez osem let ne bo.

Želimo si, da bi bilo tudi to enkrat urejeno in za nami in da bi s polnimi pljuči in uspešno reševali druge in domače, evropske in zunanjepolitične zadeve.

Spoštovani,

v zadnjih šestindvajsetih letih, ko smo sami gospodarili z lastno državo in lastno usodo, sem imel, tako kot vi, vselej nek občutek glede tega, kaj nas utegne doleteti v prihodnje. Tudi zdaj ga imam. Naj ga, za konec, nocoj zaupam še vam. Imam dober občutek.

Imam skrbi, vendar me ni strah. Tudi, če bi se zgodilo kaj proti naši volji, smo sposobni stvari urediti v prid miru in varnosti. Zato naj le bodo, zlasti naši otroci, nocoj primerno praznično razigrani in naj zvečer prijetno utrujeni zatisnejo oči in sanjajo najlepše sanje.

Sprejmite prosim iskrene čestitke ob dnevu državnosti.

Srečno domovina Slovenija, srečno Evropa!
Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na osrednji počastitvi dneva državnosti in 26. obletnici osamosvojitve Slovenije
Foto: Anže Malovrh/STA