SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Izjava predsednika republike Boruta Pahorja

Ljubljana, 29. 11. 2013 | sporočila za javnost, izjave

Danes, 29. 11. 2013, sem prejel odstopno izjavo članov Komisije za preprečevanje korupcije. Člani komisije v njej podajajo nepreklicen odstop s svojih funkcij, ki stopi v veljavo z dnem imenovanja novih članov komisije oziroma najkasneje s 1. 3. 2014.

Neuradno so me s svojo odločitvijo in razlogi zanjo seznanili že v sredo, 27. novembra. V temeljitem, večurnem pogovoru sem sicer razumel glavne razloge za njihovo ravnanje, vendar se kljub temu z njihovo odločitvijo nisem strinjal. Menil sem, da bi si prav zaradi navedenih razlogov komisija morala še naprej vztrajno prizadevati za potrebne spremembe, ki zadevajo pravno kulturo in pravno državo.

Vendar je senat vztrajal pri oceni, da so prišli do roba zmožnosti, ki jim jih daje obstoječa zakonodaja in da komisija potrebuje nove ali drugačne instrumente, da bi bila uspešna. Zato sem jih prosil, naj mi pripravijo celovit paket sprememb ali dopolnitev relevantnih zakonov, kakor to potrebo vidi senat Komisije za preprečevanje korupcije. Predsednik in člani komisije so obljubili tovrstno sodelovanje.

V tem smislu si bom prizadeval, da bi v naslednjih mesecih pridobil podporo za obravnavo in sprejem predlaganih sprememb, ker bi to poleg imenovanja novega senata komisije omogočilo tudi njegovo uspešnejše prizadevanje za preprečevanje korupcije.

Po preučitvi veljavne zakonodaje in seznanitvi z vsemi potrebnimi dejstvi se bom nemudoma odločil o nadaljnjih postopkih, ki bodo omogočili čim prejšnje nemoteno delovanje komisije. Pri tem se zavedam nekaterih pravnih dilem ter dejstva, da sem pri imenovanju novega senata komisije v celoti vezan na seznam kandidatov, ki mi ga v skladu z zakonom predloži petčlanska izbirna komisija. V njej so po en predstavnik vlade, državnega zbora, kvalificiranih nevladnih organizacij, sodnega sveta in uradniškega sveta. Zato predsednik republike ne more imenovati senata v primeru, če se s predlogi izbirne komisije ne strinja, pač pa lahko kvečjemu enkrat ali večkrat ponovi postopek.

S svojimi odločitvami glede čim prejšnje zagotovitve nemotenega dela Komisije za preprečevanje korupcije bom javnost sproti seznanjal. Prizadeval si bom, da bo senat komisije imenovan čim prej, ter da bodo v njem zaupanja vredne osebnosti, ki bodo neodvisno in suvereno opravljale svojo pomembno dolžnost.