SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor in predsednik Milanovič bosta v ponedeljek skupaj odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu in spomenik Ljudevitu Gaju v Ljubljani

Ljubljana, 18. 10. 2021 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović bosta v ponedeljek, 18. oktobra 2021, ob 13.30 skupaj odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu. Pred tem bosta ob 11. uri slovenski in hrvaški predsednik skupaj odkrila spomenik Ljudevitu Gaju v Ljubljani.

Postavitev spomenika dr. Francetu Prešernu v Zagrebu ima simbolno vrednost za slovensko kulturo, pomembna pa je tudi za utrjevanje prijateljskih odnosov med državama na vseh ravneh ter za Slovence, ki žive na Hrvaškem. Spomenik Francetu Prešernu je v Zagrebu prvi spomenik, posvečen Slovencu. Pobudo zanj je leta 2016 dalo slovensko veleposlaništvo in jo je takoj podprlo mesto Zagreb. Postavitev spomenika pa je finančno omogočila tudi vlada Republike Slovenije.

Spomenik Franceta Prešerna bo postavljen v aleji pesnikov v zagrebškem mestnem parku Bundek. Spomenik je izdelal slovenski kipar doc. mag. Metod Frlic, predstojnik kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na podstavku bo poleg napisa "FRANCE PREŠEREN, 1800-1849", Slovenija, vklesana 7. kitica Zdravljice - slovenska himna v slovenskem in hrvaškem jeziku.

Spomenik Ljudevitu Gaju v Ljubljani pa od oktobra lani stoji v Severnem mestnem parku v Ljubljani, in zaradi pandemije doslej ni bilo priložnosti za njegovo slovesno odkritje. Ljudevit Gaj je bil hrvaški jezikoslovec, politik, novinar, pesnik, pisatelj, vodja ilirskega gibanja, predvsem pa avtor pisave gajica, ki smo jo prevzeli tudi na Slovenskem.

Prešeren in Gaj sta bila sodobnika, ki ju povezuje delovanje za narodni preporod v 19. stoletju.Prosimo, da morebitno medijsko zanimanje sporočite Špeli Vovk MA, svetovalki predsednika republike (e-pošta:
spela.vovk@predsednik.si)