SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Izjava Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v zvezi z razmerami v Gazi

Ljubljana, 28. 7. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pozdravlja izjavo Varnostnega sveta Združenih narodov, sprejeto sinoči po ameriškem času, ki poziva k takojšnji in brezpogojni prekinitvi agresije v Gazi ter k dogovoru sprtih strani o dolgotrajni prekinitvi sovražnosti.
Vnovičen izbruh silovitega konflikta med Izraelom in Palestino močno ogroža prizadevanja za dogovor o medsebojnem priznavanju, trajnem miru, varnosti in sodelovanju. Ta prizadevanja podpirata tudi Republika Slovenija in njen predsednik Borut Pahor, ki se je o tem večkrat ločeno pogovarjal z voditelji obeh strani.

Predsednik republike Pahor sicer razume in spoštuje v mednarodnem pravu zapisano pravico do samoobrambe Izraela pred terorističnimi dejanji gibanja Hamas, vendar morajo biti povračilni ukrepi sorazmerni. Poudarja tudi, da uporaba sile na obeh straneh zelo povečuje nevarnost, da bodo prizadevanja za celovit dogovor za dlje časa celo opuščena. To bi dodatno povzročilo nestabilnost širše v regiji, kar je ob sedanjih nemirnih kriznih žariščih v svetu zelo nespodbudno.

Predsednik republike tudi deli mnenje s številnimi članicami OZN, da je treba v Gazi vzpostaviti mednarodno zaščitno cono po zgledu Libanona (resolucija 1701) in Palestincem zagotoviti humanitarno pomoč skladno z resolucijo Varnostnega sveta 1860/2009. Predsednik republike Borut Pahor podpira prizadevanja generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna in ameriškega državnega sekretarja Kerryja, da na podlagi egiptovske pobude dosežeta dolgotrajno in celovito premirje.