SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor danes podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča

Ljubljana, 19. 7. 2021 | sporočila za javnost

Danes, 19. julija 2021, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatk in kandidatov za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Poziv bo objavljen v jutrišnji številki Uradnega lista RS.
Zakon o ustavnem sodišču v 14. členu določa, da v kolikor sodnik ustavnega sodišča v ponovljenem postopku ni izvoljen, se volitve opravijo na podlagi novega postopka.

Predloge možnih kandidatov bo potrebno poslati najkasneje do 15. septembra 2021 na naslov Urad predsednika Republike Slovenije, Erjavčeva 17, 1000 Ljubljana. Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest. Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.