SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na predstavitvi projekta "Kmetija kot podjetje": Danes tukaj vidim prihodnost

Šmartno pri Slovenj Gradcu, 5. 5. 2015 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Pahor se je danes udeležil predstavitve projekta "Kmetija kot podjetje" Srednje šole Slovenj Gradec in Muta in ob tem zbrane dijake tudi nagovoril. Ob prihodu na Ekološko turistično kmetijo Lešnik, ki s šolo sodeluje v projektu, so predsednika Pahorja sprejeli Bernard Kresnik, ravnatelj Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, župana obeh občin ter družina Javornik.

Predsednik Pahor se je udeležil predstavitve projekta "Kmetija kot podjetje" Srednje šole Slovenj Gradec in Muta in ob tem zbrane dijake tudi nagovoril
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Cilj projekta je v učni proces vključiti kompetence podjetništva na osnovi praktičnega dela pouka in v povezovanju s strokovnimi vsebinami posameznega programa," je dejal gospod Kresnik. Letos je srednja šola sodelovala z Ekološko turistično kmetijo Lešnik in skupaj z njimi so dijaki oblikovali nove podjetniške pobude. Na osnovi teoretskega znanja in povezovanja med šolskimi programi so nastali konkretni izdelki in storitve, s katerimi se danes kmetija in njene dejavnosti tržijo. "Za nas je kakovost izobraževalnega sistema na prvem mestu in pred devetimi meseci, ko smo začeli s projektom, si nihče ni predstavljal, kako bomo ob tem uspešni," je pozdravni nagovor zaključil gospod Kresnik.

Irma Hartman Javornik, lastnica kmetije je v pozdravnem nagovoru poudarila pomen ohranjanja tradicije in kulturne dediščine. Dejala je, da se na kmetiji zavedajo, da je potrebno ljudska izročila negovati, zato ohranjajo pristnost, a vključujejo tudi sodobne pristope. Prav zato so se odločili za sodelovanje v projektu "Kmetija kot podjetje".

Predsednik Pahor se je v nagovoru zahvalil družini Javornik za vabilo na njihovo idilično posest, srednji šoli pa za povabilo na predstavitev projekta. "Danes lahko od blizu vidim prihodnost. Če sem prvega maja gledal v obraz sedanjosti, sredi maja pa bom gledal v obraz preteklosti, danes gledam v obraz prihodnosti," je dejal predsednik. V kolikor želimo ohraniti in spodbujati, da se bodo mladi vračali na kmetijo, je pomembno, tako predsednik, da imajo mladi spodbudo staršev. "Slovenci moramo naslednjim rodovom zapustiti lepo in še bolj urejeno deželo. Vsa središča, tako urbana kot tudi podeželje, morajo ljudem nuditi kakovostno bivanje, in vsem enake možnosti za izobrazbo ter priložnosti za razvoj talentov," je dejal predsednik Pahor, ob tem pa izrazil občudovanje družini, ki je uredila kmetijo s poudarkom na trajnostnem razvoju in jo takšno predaja naprej svojim otrokom. Ob tem je predsednik republike spomnil na včerajšnji pogovor z Angelom Gurrio, generalnim sekretarjem OECD, ki je poudaril pomen osvajanja veščin v času študija. "Danes je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da mladi ob teoretskem znanju pridobivajo praktične veščine. Le tako bodo sposobni premagovati poraze, da bodo prišli do zmage. Takšni projekti mi vlivajo upanje o zeleni in urejeni Sloveniji, v kateri bomo imeli vsi priložnosti za izobrazbo in rast. Vidim, da se Slovenija prebuja," je nagovor zaključil predsednik republike.

V programu, kjer so dijaki predstavili rezultate projekta, so ohranjanje glasbene tradicije predstavili tudi člani družine Javornik. Dijaki pa so zbrane popeljali skozi doživetja in mejnike projekta. Pri ustvarjanju jih je vodila misel: Zamisli ustvarjajo dejanja. V celostno zgodbo "Gremo na kmetijo - zakladi tradicije" so dijaki povezali znanja, spretnosti in izkušnje različnih strokovnih področij s poudarkom na podjetniški kompetenci.

Predsednik republike se je v nadaljevanju obiska seznanil s konkretnimi podjetniškimi predlogi ter se družil z dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta.

Predsednik Pahor se je udeležil predstavitve projekta "Kmetija kot podjetje" Srednje šole Slovenj Gradec in Muta in ob tem zbrane dijake tudi nagovoril
Foto: Daniel Novakovič/STA