SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je oddal glas na referendumu o noveli zakona o vodah

Ljubljana, 11. 7. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik republike je danes oddal glas na referendumu o noveli zakona o vodah.

Predsednik je v izjavi povedal, da je glasoval proti noveli tudi na podlagi posvetovanja s stalnim posvetovalnim odborom za podnebno politiko pri predsedniku republike. Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku republike se je s temo, povezano z današnjim referendumom, ukvarjal trikrat v zadnjih mesecih.


"Te odločitve nismo sprejeli takoj. Želim povedati, da smo še pred odločanjem pozvali DZ, da upošteva nekatera priporočila javnosti, predvsem pa, da naredi razpravo o tej pomembni temi vključujočo. Zdi se mi, da je dejstvo, da je bila ta razprava premalo vključujoča in prekratka, za tako pomembno in občutljivo vprašanje, kot je voda, odločilna tudi za to, kako sem se na koncu odločil, da bom glasoval," je dejal predsednik Pahor.


Poleg tega se je pri soočenju v predsedniški palači, na katerega smo povabili predstavnike strokovne javnosti, tako tiste, ki so za uveljavitev novele zakona, kot tiste, ki so proti, po predsednikovih besedah pokazal osnovni problem.

"In ta je, da določbe, take kot so, preprosto dopuščajo prevelike razlike v razlagi. In s tem tudi zmanjšujejo zaupanje v namere zakona. In to je potem pri meni dokončno prevesilo odločitev, da sem tokrat glasoval proti zakonu," je pojasnil predsednik Pahor, ki pa je dodal, da so v zakonu tudi rešitve, ki so zelo dobre.


Na vprašanje, ali se mu zdi, da je referendum tudi preizkus zaupnice vladi, pa je dejal, da so nekateri danes imeli tudi ta motiv, a njega, kot je dejal, to ni vodilo pri današnjem glasovanju. "Torej nisem glasoval ne za vlado ne proti njej," je poudaril Pahor.

Sicer pa predsednik opaža, da se je v Sloveniji v zadnjih letih precej spremenilo v razmišljanjih o tem, kako smo dolžni zavarovati okolje, ki ga imamo, zlasti vode, in ljudje so postali bolj pozorni na zakonodajne spremembe, vezane na ohranitev okolje, kot so bili kadarkoli prej. Morda bo tudi to razlog, da bo morda udeležba na današnjem referendumu višja, kot bi bila na katerem drugem referendumu, ki bi potekal julija, je še menil predsednik Pahor.