SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Po 20. letih prvi uradni obisk predsednika republike pri Svetem sedežu, z vabilom za obisk Slovenije

Vatikan, 17. 10. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je v Vatikanu sprejel papež Frančišek, srečal se je tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom.

vir: RTV SLOPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes na povabilo papeža Frančiška mudi na uradnem obisku pri Svetem sedežu. 

Uradni obisk je okrepil sicer redni dialog z visokimi predstavniki Svetega sedeža, še posebej s svetim očetom Frančiškom. Predsednik in papež sta pozitivno ocenila odnose med Slovenijo in Svetim sedežem, saj temeljijo na globokem prijateljstvu in medsebojnem spoštovanju. Predsednik Pahor je poudaril, da Slovenija ureja odprta vprašanja in omogoča, da katoliška cerkev skupaj z drugimi verskimi skupnostmi v Sloveniji opravlja svoje poslanstvo v dobro državljank in državljanov. 

O srečanju s papežem Frančiškom je predsednik dejal, da ima papež Frančišek danes v mednarodnih odnosih neko posebno vlogo,  saj "ni samo verski voditelj, ampak tudi pomemben državnik, ki se zavzema za spravo, sožitje in mir, torej za vrednote, ki povezujejo tudi Slovence." Predsednik je papežu predstavil potek spravnega procesa v Sloveniji ter izpostavil potrebo po odpravi krivic, nastalih po II. svetovni vojni, ki so delile slovensko družbo dolga desetletja. Sprava pa ne zadeva neposredno samo Slovencev, je ocenil predsednik Pahor, zato sta se s papežem Frančiškom pogovarjala o spravi tudi v širšem kontekstu; regionalnem, globalnem in o spravi kot temelju Evropske unije. Pri tem sta spomnila na mlade, na ljudi, ki morda ne vedo vsega, saj je njihov pogled usmerjen predvsem v prihodnost. "Kako nagovoriti mlade, da bodo z enim očesom pogledali v preteklost in z drugim daleč v prihodnost in s katerimi prepričljivimi argumenti navdahniti mlade, da bodo prihodnost videli v spravi, v miru in sožitju," je povzel njun pogovor predsednik Pahor in dodal, da sta se s papežem Frančiškom dogovorila, da bosta glede mladih še sodelovala in skušala za njihovo dobro storiti čimveč. Predsednik Pahor je ob uradnem obisku ponovil vabilo, da bi papež prihodnje leto obiskal Slovenijo. 

Predsednik Pahor je papežu Frančišku podaril faksimile Stiškega rokopisa, ki je nastal v cistercijanskem samostanu v Stični in velja za srednjeveško gradivo do konca 15. stoletja, ob tem pa še slovensko orehovo potico, ki je ena izmed izvirnih, uradno zaščitenih slovenskih sladic in je kot praznična obredna jed že stoletja na praznični mizi slovenskega človeka. 

V nadaljevanju obiska se je predsednik Pahor srečal z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom, s katerim sta spregovorila o sodelovanju med Slovenijo in Svetim sedežem, tako v bilateralnem kot tudi v širšem mednarodnem kontekstu. Posebno pozornost sta posvetila prihodnosti Evrope in sodelovanju pri globalnih varnostnih izzivih. Spregovorila sta tudi o migracijah in razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Državni tajnik je izrazil pripravljenost za sodelovanje in nadaljnje konzultacije pri omenjenih vprašanjih ter potrdil udeležbo visokega predstavnika Svetega sedeža na prihodnjem Blejskem strateškem forumu.

Spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska svetega očeta Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij je predsednik republike obeležil s svečano posaditvijo drevesa v Vatikanskih vrtovih. V pogovorih z visokimi predstavniki Svetega sedeža pa je izrazil interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih. 

V nadaljevanju obiska je predsednik Pahor obiskal Suvereni malteški viteški red in se srečal s knezom in velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Odlikoval ga je za neprecenljiv prispevek Reda k mozaiku globalne humanitarne dejavnosti, ki ga Red uresničuje tudi kot stalni opazovalec pri Organizaciji združenih narodov, ter za človekoljubno pomoč, ki jo je nudil Sloveniji, nazadnje v času begunske krize. Sogovornika sta izmenjala poglede na migrantsko krizo in se strinjala, da je nujna uravnotežena porazdelitev bremen med državami EU. 

Predsednik Pahor je včeraj kot prvi slovenski predsednik obiskal Slovenski papeški zavod Slovenik, kjer ga je pozdravil rektor zavoda Franc Mihelčič, srečal pa se je tudi s Slovenci, ki živijo in delujejo pri Svetem sedežu

Predsednik republike Borut Pahor na povabilo papeža Frančiška na uradnem obisku pri Svetem sedežu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor na povabilo papeža Frančiška na uradnem obisku pri Svetem sedežu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor na povabilo papeža Frančiška na uradnem obisku pri Svetem sedežu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor na povabilo papeža Frančiška na uradnem obisku pri Svetem sedežu
Foto: Daniel Novakovič/STA