SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na enem mestu s predstavniki vseh slovenskih društev v Argentini

Buenos Aires, Argentina, 22. 10. 2016 | sporočila za javnost, govoriPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot prvi predsednik republike nadaljuje uradni obisk v Argentini. Danes se je srečal s Slovenci, ki živijo v Argentini.

Predsednik je že zjutraj obiskal Slovensko hišo, kjer vsako soboto pripravljajo sobotno slovensko šolo slovenskega jezika in delujejo predvsem na kulturnem in izobraževalnem področju. Društvo Zedinjena Slovenija iz Buenos Airesa je uradni predstavnik organizirane skupnosti Slovencev v Argentini. Predstavlja močan integrativni dejavnik ne le med Slovenci v Argentini, ampak tudi med izseljenci in matično domovino. Povezuje tudi vse krajevne domove, ki so žarišča kulturnega in verskega življenja med tamkajšnjimi Slovenci.

Društvo je predsedniku Pahorju pripravilo prisrčno slovesnost v počastitev prvega obiska predsednika Republike Slovenije pri Slovencih v Argentini. Na slovesnosti je najprej spregovoril predsednik društva Zedinjena Slovenija Jure Komar, ki je predsedniku republike izrekel dobrodošlico in orisal, kako se v društvu trudijo ohranjati slovenstvo. Spomnil je, da so se tudi pred 25. leti Slovenci, živeči v Argentini, zelo potrudili, da je Argentina izmed držav Latinske Amerike prva priznala Slovenijo in dejal, da stike s Slovenijo zelo cenijo in jih želijo še utrjevati, saj ljubijo svojo domovino. Gospod Komar je ocenil, da prihod predsednika Pahorja vzbuja upanje, da bo v bodoče sodelovanje potekalo v tem lepem duhu naklonjenosti in iskrenosti in da bomo, kot je dejal, "držali skupaj". Otroški zborček je slovesnost obogatil z venčkom slovenskih otroških in narodnih pesmi. Pod okriljem društva deluje sedem slovenskih šol, v katere je vključenih 247 učencev, in dijaški program, ki ga obiskuje 106 dijakov in sprejema za predsednika se jih je udeležilo zares veliko število.

Predsednik republike na enem mestu z vsemi predstavniki vseh slovenskih društev v Argentini

V imenu Zveze slovenskih mater in žena je prisotne pozdravila predsednica zveze gospa Alenka Prijatelj, ki je predsednika republike nagovorila z besedami, "preko vas pozdravljamo vso Slovenijo, ki so jo naši starši zapustili pred 71. leti in tu gojimo slovenski življenjski sok."

V nagovoru vsem zbranim je predsednik Republike Slovenije dejal, da mu je v čast, da so ga sprejeli tako naklonjeno in da so se zbrali v tako velikem številu ter da jih lahko pozdravi kot prvi slovenski predsednik in se z vsemi seznani. Predsednik je povedal, da s ponosom vidi, kako so se v težkih okoliščinah izseljenstva in daleč od ljubljene domovine znašli in uveljavili, in dodal, se je v pogovoru z argentinskim predsednikom Macrijem zahvalil Argentini, da je v več obdobjih v težkih časih vedno z odprtostjo sprejemala naše izseljence. Slovenci smo pred četrt stoletja dobili svojo državo in moramo storiti vse, da bomo imeli vsi Slovenci in Slovenke ne samo doma, ampak tudi po svetu ne samo eno državo, ampak tudi eno domovino.

Predsednik republike se je vsem prisotnim ter društvu Zedinjena Slovenija zahvalil, da hodijo po poti sodelovanja in sožitja ter slovenski svet in z njim ves svet gradijo z odgovornostjo in ne s strahom. Predsednik republike je predsedniku društva Zedinjena Slovenija gospodu Komarju predal slovensko zastavo - posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države. Ob tem je predsednik dejal, da si želi, naj bo to darilo v znak enotnosti in da bi bilo namenjeno vsem, ki s svojim delom prispevajo, da ostajamo bolj povezani kot skupnost, da se poslušamo in spoštujemo. "Vaše društvo opravlja pomembno vlogo in sprejmite, prosim, to našo zastavo kot znak posebne hvaležnosti, ker se trudite in vzgajate otroke v pripadnosti k slovenstvu," je še dejal predsednik.

Predsednik republike je nato obiskal tudi dom Bernal, kjer deluje Slovensko prekmursko drüštvo ter obiskal sedež argentinskega radia, kjer nastaja oddaja Okence v Slovenijo, ki je izrednega pomena za slovensko argentinsko skupnost.

Predsednik republike se je popoldne na delovnem srečanju sestal s predstavniki slovenskih društev v Argentini. Uvodoma je predsednik dejal, da je počaščen, da so se predstavniki v polnem številu odzvali na njegovo povabilo in dodal, da je to zanj in za Republiko Slovenijo zelo pomemben obisk. Predstavniki društev so predsednika Pahorja in Gorazda Žmavca, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, seznanili z delovanjem njihovih društev ter predstavili svoja prizadevanja in načrte za prihodnost.

V Argentini po ocenah živi približno 30.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so se tja priseljevali v treh obdobjih, glavnina v obdobju med obema svetovnima vojnama.

Predsednik republike na enem mestu z vsemi predstavniki vseh slovenskih društev v Argentini

Predsednik Pahor se je zvečer udeležil slavnostnega koncerta komorne skupine Invasion in uveljavljene mezzosopranistke Bernarde Fink, argentinske Slovenke in nagrajenka Prešernovega sklada. Na svečanem sprejemu za slovenske rojake pa je pozno zvečer predsednik republike pozitivno ocenil vse prizadevne organizatorje in slovenska društva, ki povezujejo predstavnike vseh generacij Slovencev, živečih v Argentini, in se jim zahvalil, ker so ga sprejeli s tako toplino in naklonjenostjo.

Predsednik Pahor se je udeležil slavnostnega koncerta komorne skupine Invasion in mezzosopranistke Bernarde Fink, argentinske Slovenke in nagrajenka Prešernovega sklada

Jutri oziroma danes bo predsednik Pahor obiskal dom Triglav. Dom Triglav je bil odprt leta 1974, ko se je vanj združilo več društev, ki so prej delovala samostojno. Zbrane bo tudi nagovoril. Uradni obisk v Argentinski republiki bo predsednik Pahor zaključil z obiskom društva Pristava.

Predsednik Pahor je obiskal dom Triglav

Predsednik Pahor je obiskal društvo Pristava

Predsednik Pahor je obiskal društvo Pristava