SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na Prespanskem forumu: “Slovenija si bo v času predsedovanja iskreno prizadevala za rešitev bolgarske blokade Severne Makedonije”

Ohrid, 2. 7. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil Prespanskega foruma za dialog, ki je potekal na Ohridu.

Prespanski forum poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Severne Makedonije, Steva Pendarovskega, ki je predsednika Pahorja povabil kot posebnega govornika. S tem predsednik republike Borut Pahor začenja tudi prve mednarodne aktivnosti kot predsednik države, ki je včeraj pričela predsedovanje Svetu EU. Slovenija želi v času svojega predsedovanja doseči preboj glede začetka pogajanj EU z Albanijo in Severno Makedonijo ter hitrejšo širitev EU na Zahodni Balkan.

Predsednik Pahor na Prespanskem forumu: “Slovenija si bo v času predsedovanja iskreno prizadevala za rešitev bolgarske blokade Severne Makedonije”
Foto: UPRS

Predsednik je sodeloval v razpravi z naslovom Zahodni Balkan: manjkajoči člen za celovito Evropo. Predsednik je izpostavil pomen širitve Evropske unije in nadaljnje širitve zveze NATO, ki je ključnega pomena za stabilnost in blaginjo sosednje regije Zahodnega Balkana. Predsednik je poudaril, da je širitev EU na države Zahodnega Balkana prvovrstno geopolitično vprašanje in da je potrebno na to regijo gledati kot na celoto.

Predsednik je ocenil, da bi bilo najbolje, da EU temu vprašanju prilagodi svojo širitveno strategijo in da je absorpcijska kapaciteta EU dovolj velika tudi ob hitri širitvi. Pri vprašanju širitve postaja vse bolj pomemben tudi čas, saj s počasno širitvijo slabi zaupanje v evropsko prihodnost. Hkrati bi hitrejša širitev EU na Zahodni Balkan ovrgla nevarne razmisleke o spreminjaju mej, ki se gotovo ne bi moglo zgoditi po mirni poti, zato te razmisleke, tako slovenski predsednik, “popolnoma zavračam”.

Predsednik je še dejal, da bi hitra vključitev držav Zahodnega Balkana v EU bistveno okrepila tudi teritorialno integriteto teh držav in varnost regije in Evrope kot celote. “Brez Zahodnega Balkana Evropska unija ostaja nedokončan mirovni projekt,” je dejal predsednik in spomnil, da je sredi maja gostil vrh voditeljev pobude Brdo-Brijuni Process in da so se kljub zelo težkemu zasedanju na koncu vsi strinjali o glavnih ciljih.

V nadaljevanju je predsednik poudaril pomen partnerstva z ZDA in ocenil, da transatlantsko zavezništvo dobro razume geopolitiko Zahodnega Balkana. Ob tem je predsednik izpostavil pomen vključitve v NATO za Črno goro, Albanijo in Severno Makedonijo.

Na koncu je predsednik Pahor povedal, da je po njegovi oceni zavlačevanje pogajanj s Severno Makedonijo nerazumno oz še več, je politično napačno in izpodkopava avtoriteto EU. Dejal je, da sicer ne more govoriti v imenu vlade, a si bo Slovenija prizadevala za preboj glede začetka pogajanj EU z Albanijo in Severno Makedonijo ter hitrejšo širitev EU na Zahodni Balkan.

Predsednik republike je napovedal tudi, da se bo prihodnji teden udeležil vrha pobude Tri morja in se ob tem bilateralno srečal s predsednikom Bolgarije Rumenom Radevom.

Po voditeljskem panelu se je predsednik republike sestal na bilateralnem srečanju z gostiteljem, predsednikom Republike Severne Makedonije, Stevom Pendarovskom.

Predsednik Pahor na Prespanskem forumu: “Slovenija si bo v času predsedovanja iskreno prizadevala za rešitev bolgarske blokade Severne Makedonije”
Foto: UPRS