SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na mednarodni varnostni konferenci v Črni gori poudaril nujnost sodelovanja za mir in stabilnost sosednje regije Zahodnega Balkana

Budva, Črna Gora, 13. 5. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil VII. konference "To Be Secure (2BS Forum)" v Budvi v Črni gori. Glavni namen udeležbe predsednika Pahorja na tej konferenci je izraz podpore Slovenije skorajšnjemu članstvu Črne gore v Zvezi NATO, ki je pomemben prispevek k varnosti v evroatlantskem prostoru. 

Predsednik Pahor se je udeležil otvoritve foruma in s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović in predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem sodeloval v predsedniški razpravi z naslovom "Svoboden narod mora ljubosumno varovati svojo svobodo pred pastmi vplivanja drugih držav". Razpravljavci so govorili o spreminjanju razmerij sil na globalni ravni in o vračanju geopolitike v mednarodne odnose. Razpravljali so tudi o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana, varnostnih izzivih in o aktualnih mednarodnih temah.

V svojem nastopu na panelu je predsednik Pahor v svojem imenu in imenu Republike Slovenije izrazil iskrene čestitke Črni gori, da bo kmalu postala članica Zveze NATO. Predsednik je dejal, da je to je zgodovinski trenutek, ne le za Črno goro, ampak tudi za ta del regije. "To je pozitiven signal za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu," je poudaril slovenski predsednik in dodal, da morajo tudi ostale države to prepoznati, saj je - ne glede na težave - to dokaz, da je mogoče napredovati.

Predsednik je poudaril, da je širitev Evropske unije in Zveze NATO zelo pomembna za stabilnost in blaginjo sosednje regije Zahodnega Balkana. Ob tem je dejal, da proces širitive ne sme biti le običajen tehnični proces, saj gre v resnici za zahteven političen proces, kar morata  razumeti tudi Evropska unija in Zveza NATO. Predsednik Pahor je dodal, da je nujno potrebno, da države kljub upočasnjenemu procesu širitve v naslednjem obdobju najdejo notranje moči za medsebojno spodbujanje pri reševanju sporov in izvajanje reform, ki bodo države usposobile za članstvo. "Ta regija in posamezne države morajo najti notranje moči za reforme in za vse druge ukrepe, ki zagotavljajo mir in varnost," je sklenil predsednik republike. 

Predsednik Pahor je dejal, da v zadnjem času lahko opazimo nekoliko poslabšane razmere v regiji Zahodnega Balkana, a da je nujno podpirati sodelovanje in dialog med državami. Predsednik je hkrati dejal, da meni, da je še vedno mogoče, da z voljo in željo ustvarjamo atmosfero sodelovanja in dialoga. 

Po predsedniškem panelu se je predsednik republike Borut Pahor na delovnem kosilu sestal s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović in predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem, jutri dopoldne pa se bo s hrvaško predsednico sestal še bilateralno. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na VII. konferenci "To Be Secure (2BS Forum)" v Budvi v Črni gori.
Foto: UPRS