SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob dnevu Rudolfa Maistra: "Smo ponosni Slovenci in aktivni Evropejci"

Ljubljana, 23. 11. 2017 | sporočila za javnost, govori

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, je na dnevu odprtih vrat Predsedniško palačo obiskalo blizu tristopetdeset (350) obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika republike.

Obiskovalce je v Veliki dvorani Predsedniške palače uvodoma nagovoril predsednik republike Borut Pahor in vsem državljankam in državljanom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku. "Danes je priložnost, da se Slovenci spomnimo pomembnih prelomnih korakov v prejšnjem stoletju," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da je pomembnost današnjega praznika, kot tudi praznikov, ki spominjajo in opominjajo na prizadevanja naših prednikov za ohranitev ozemeljske celovitosti naše domovine na severni meji, v Prekmurju in na Primorskem. "Zaradi njihovih prizadevanj smo lahko pred šestindvajsetimi leti uveljavili pravico do samostojnosti," je poudaril predsednik republike z željo, da otroci nikoli ne pozabijo poguma svojih starih in prastarih staršev v boju za obstoj slovenstva in slovenskega jezika. "Danes smo ponosni Slovenci tudi aktivni Evropejci," je še dejal predsednik Pahor in poudaril, da živimo v varni in mirni državi. Predsednik republike je nagovor ob državnem prazniku sklenil z željo, da bi vsi otroci lahko v prihodnosti mirno živeli svoje velike sanje, s pomočjo katerih bodo razvili vse svoje talente. "Želim vam veliko sreče, uspehov in ponosa," je zaključil.V nadaljevanju je vse obiskovalce današnjega dogodka sprejela gospa Tanja Pečar, ki je v sproščenem pogovoru v pisarni predsednika republike odgovorjala na vprašanja, povezana z delom predsednika republike in protokolarnimi obveznostmi prve dame.

V Predsedniški palači dan odprtih vrat ob dnevu Rudolfa Maistra
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dogodek so s kulturnim programom počastili učenke in učenci Podružnične šole Iga vas, ki letos praznuje 110. obletnico delovanja. V loškem narečju so predstavili zgodbi »Oton Župančič v Loški dolini« in »Maistrovi borci na Križni gori«, uprizorili igro »Juri Muri v Iga vasi« in program zaključili s plesno skupino »Plesne zvezde«. Danes so Predsedniško palačo obiskali tudi dijaki Srednje šole Ravne na Koroškem, učenci z OŠ Križe in OŠ Šempeter pri Gorici, člani Društva Sožitje Ljubljana, učenci iz Osnovne šole Polde Stražišar Jesenice, predstavniki Mestnega mladinskega sveta Maribor, stanovalci in zaposleni Doma starejših občanov Tezno in drugi obiskovalci.

V Predsedniški palači dan odprtih vrat ob dnevu Rudolfa Maistra
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Obiskovalci so si lahko po obisku prostorov ogledali tudi menjavo častne straže Garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.