SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Drugi dan obiska o slovenski humanitarni pomoči Bosni in Hercegovini

Ljubljana, 4. 6. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes zaključil uradni obisk v Bosni in Hercegovini. Srečal se je s člani obeh domov Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine in s predsedujočim Svetu ministrov Bosne in Hercegovine. V okviru obiska so slovenskemu predsedniku predstavili tudi obseg škode po katastrofalnih poplavah ter načrte za njeno sanacijo. Predsednik republike je uradni obisk zaključil z obiskom slovenskih vojakov v vojaški bazi EUFOR.

Predsednik Pahor je uradni obisk v Bosni in Hercegovini sklenil v bazi Euforja, kjer se je srečal s slovenskimi vojaki in poveljniki mednarodnih enot v Bosni in Hercegovini, s poveljnikom Euforja generalmajorjem Dieterjem Heideckerjem in poveljnikom sil Nato v BiH brigadirjem Merlom D. Hartom
Foto: UPRS

S sogovorniki v Parlamentarni skupščini Bosne in Hercegovine je predsednik Pahor izmenjal predvsem stališča o razmerah v regiji in evropski perspektivi Bosne in Hercegovine. Predstavnik skupščine Denis Bećirović je dejal, da v Bosni in Hercegovini vidijo Slovenijo kot prijateljsko državo in zaveznico v Evropski uniji. Člani parlamentarne skupščine so se zahvalili predsedniku za pomoč, ki jo je Slovenija nudila ob katastrofalnih poplavah. Slovenski predsednik je povedal, da je Slovenija pripravljena Bosni in Hercegovini nuditi vsestransko pomoč pri odpravi posledic poplav, tako strokovno pomoč pri oceni škode, kot pri zagotavljanju sredstev Evropske unije za njeno sanacijo. Seznanil jih je, da je Slovenija na nedavnem Evropskem svetu uspela s pobudo o organizaciji donatorske konference za odpravo posledic poplav v Bosni in Hercegovini in Srbiji.

Glede evropske prihodnosti Bosne in Hercegovine je predsednik Pahor podal svojo oceno, da ima Bosna in Hercegovina sedaj zgodovinsko priložnost, da si zagotovi evropsko prihodnost, vendar mora narediti premik glede institucionalnih sprememb, v smeri večje funkcionalnosti države, s čimer bo dala Evropski uniji boljšo možnost, da ji pomaga na evropski poti. Predsednik Pahor je članom skupščine zagotovil, da Slovenija ostaja zaveznica Bosne in Hercegovine pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Predsednik in predstavniki Parlamentarne skupščine so se strinjali, da je regionalna iniciativa Brdo Process izjemno pomembna za celotno regijo in je spodbudila premike pri reševanju več odprtih regionalnih vprašanj.

V nadaljevanju se je predsednik republike Pahor sestal s predsedujočim Svetu ministrov Bosne in Hercegovine Vjekoslavom Bevando. Predsedujoči se je zahvalil za takojšnjo pomoč Slovenije v težkih razmerah med poplavami in po njih. Sogovornika sta spregovorila tudi o gospodarskem sodelovanju in se strinjala, da imata državi velik potencial na področju gospodarskega sodelovanja med državama.

Predsednik republike je obiskal tudi Operativno-komunikacijski center za sanacijo poplav, kjer sta mu namestnik ministra za varnost Bosne in Hercegovine Mladen Ćavar ter vodja Operativno-komunikacijskega centra Samir Agić predstavila obseg škode in načrte za sanacijo poplavljenih območij. Sogovorniki so se strinjali, da je konkretna pomoč Slovenije Bosni in Hercegovini zelo dobrodošla tako na področju kmetijstva kot tudi izkušnje in tehnologija slovenskih strokovnjakov za vode, ki bodo v prihodnjih mesecih pomagali pri sanaciji poplavljenih območij. Ob tem je gospod Ćavar tudi pohvalil izjemno pomoč slovenskih vojakov in policistov, ki so po podatkih ministrstva za varnost rešili več kot 500 človeških življenj.

Predsedniku Republike Borutu Pahorju sta namestnik ministra za varnost Bosne in Hercegovine Mladen Ćavar ter vodja Operativno-komunikacijskega centra Samir Agić predstavila obseg škode in načrte za sanacijo poplavljenih območij.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je uradni obisk v Bosni in Hercegovini sklenil v bazi Euforja, kjer se je srečal s slovenskimi vojaki in poveljniki mednarodnih enot v Bosni in Hercegovini, s poveljnikom Euforja generalmajorjem Dieterjem Heideckerjem in poveljnikom sil Nato v BiH brigadirjem Merlom D. Hartom. V enotah Euforja je začasno integriranih tudi 120 pripadnikov prve in logistične brigade ter 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske, ki bodo lokalnemu prebivalstvu, civilnim oblastem in institucijam pomagali tudi pri odpravi posledic nedavnih poplav.