SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika SDS Janeza Janšo

Ljubljana, 12. 7. 2018 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih parlamentarnih volitvah dobila največji delež glasov volivk in volivcev.

Po srečanju sta predsednik republike Pahor in predsednik SDS Janša dala izjavi za javnost.

Izjava predsednika republike po srečanju (Velja govorjena beseda):

"Danes sem gospoda Janeza Janšo, predsednika stranke SDS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih mest, uradno seznanil, da sem ga pripravljen predlagati za predsednika nove slovenske vlade.


Ker nihče, tudi gospod Janša ne, ta trenutek nima potrebne politične podpore v državnem zboru, sva se sporazumela, da ima teden dni časa, da me seznani, ali kandidaturo sprejema, ali ne. O tem me mora uradno seznaniti najkasneje do naslednjega četrtka, 19. julija, do 14. ure. V kolikor bo kandidaturo sprejel, jo bom še istega dne poslal v državni zbor.


Kot predsednik republike, ki ima skupaj z državnim zborom pristojnost in odgovornost v postopku oblikovanja vlade, prosim predstavnike vseh parlamentarnih strank, da sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za predsednika vlade.


Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede koalicijskega sodelovanja z njim. Čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh.


V tem smislu gre več kot samo za oblikovanje koalicije in vlade. Gre za ustvarjanje političnega razpoloženja in splošne družbene atmosfere, od katere je zelo odvisna naša skupna prihodnost.


Če bo prevladala kultura dialoga, potem bomo, ne glede na podporo ali zavračanje te ali one koalicije, zmožni strpnega iskanja pomembnih rešitev glede aktualnih in prihodnjih izzivov. V nasprotnem primeru pa bi na našo veliko nesrečo prevladala nestrpnost in izključevanje. Tega si ne zaslužimo.


V kolikor bi gospodu Janši uspelo pridobiti parlamentarno večino in sestaviti vlado, bi to glede na povolilno politično aritmetiko pomenilo dvoje;


- da je prišlo do pogovarjanja in dogovarjanja na podlagi iskanja skupnih stališč in v korist večine ljudi,


- da je lahko prišlo do takega dogovora le na podlagi vzajemnih zagotovil o izogibanju levim in desnim skrajnostim in da je s tem Slovenija dobila močno zmerno vlado, ki lahko zagotovi politično stabilnost in varno ter uspešno prihodnost.


Ne vem, ali bo gospodu Janši v tednu dni uspelo pridobiti potrebno politično podporo ali ne. To je najprej in predvsem njegova naloga. Vem pa, da bo prihodnji teden zelo pomemben glede splošnega občutka politike in celotne javnosti, ali smo se sposobni pogovarjati in vključevati, ali zavračati pogovore in izključevati.


V tem smislu prosim visoke predstavnike vseh strank, da izberejo pogovore in vključevanje, tudi če ne izberejo te ali one koalicije. "


Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika SDS Janeza Janšo
Foto: Daniel Novakovič