SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor turnejo Nemčijo-Rusija-Ukrajino sklenil v Ukrajini

Ljubljana, 12. 2. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Slovenski predsednik Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v Ukrajini, kjer se je srečal s predsednikom Petrom Porošenkom, ki se je slovenskemu predsedniku uvodoma zahvalil za obisk in pogovor.

Predsednik Porošenko je dejal, da je Ukrajina uresničila večino dogovora, ki sta ga državi dosegli med uradnim obiskom predsednika Porošenka v Ljubljani novembra lani. Slovenskemu predsedniku se je zahvalil tudi za njegovo "trdno in zanesljivo" podporo ukrajinski suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti ter izrazil hvaležnost za stališče predsednika Pahorja glede ohranjanja evropske enotnosti. Ob tem se mu je zahvalila za trdno stališče glede Krimskega polotoka, da Slovenija ne priznava nezakonite priključitve polotoka.

Slovenski predsednik Pahor je ukrajinskemu sogovorniku pojasnil sporočila, ki jih je posredoval ruski strani med njegovim obiskom v Moskvi glede izvajanja dogovorov iz Minska ter ocenil, da bi umiritev razmer na vzhodu Ukrajine prispevala k izboljšanju odnosov med EU in Rusijo ter h krepitvi sodelovanja. Ob tem je ocenil, da "si ruska stran ta hip preveč obeta od možnosti otoplitve odnosov z Združenimi državami Amerike in prvim srečanjem s predsednikom Donaldom Trumpom, da bi bila nekoliko bolj dovzetna za nekaj sugestij. A je tudi današnji obisk pri Porošenku pokazal, da utegnejo razmere v prihodnje še vedno zahtevati veliko mero politične volje, pripravljenosti za iskanje konkretnih rešitev in Slovenija kot prijateljica Rusije in Ukrajine si bo še naprej prizadevala, da bi prišlo do takega razvoja, ki bi v doglednem času prinesel izboljšanje odnosov med Evropo in Rusijo, hkrati pa tudi mir, varnost in blaginjo prijateljske Ukrajine," je povedal predsednik Pahor.

Predsednik Porošenko je izrazil tudi hvaležnost za prispevek predsednika Pahorja h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Kot je dejal, se je zanimanje slovenskih podjetij za ukrajinski trg povečalo, kar ga veseli. Poleg tega sodelovanje med Ukrajino in Slovenijo poteka tudi na kulturnem in humanitarnem področju, namen današnjega srečanja pa je bil po Porošenkovih besedah dati zagon temu sodelovanju.

Predsednik Pahor turnejo Nemčijo-Rusija-Ukrajino sklenil v Ukrajini
Foto: STA