SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor tudi na Kosovu pozval k napredku v dialogu

Priština, Kosovo, 29. 11. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na delovnem obisku na Kosovu, kjer se je pred obiskom slovenskih enot v KFOR srečal s predsednico Republike Kosovo dr. Vjoso Osmani-Sadriu.Predsednik Pahor in predsednica Osmani-Sadriu sta potrdila dobre odnose med državama. Predsednik Pahor je ob tem ponovno podprl Kosovo pri doseganju ciljev na poti približevanja evro-atlantskim integracijam. Pozval je k nadaljevanju sprejemanja in izvajanja reform ter k dialogu Beograd - Priština.

Predsednik Pahor tudi na Kosovu pozval k napredku v dialogu
Foto: Kosovapress/STA

Predsednik Pahor je poudaril pomembnost implementacije do sedaj sklenjenih dogovorov in iskanje celostne rešitve. Poudaril je, da trenutni zastoj ne koristi nikomur. Slovenski predsednik je izpostavil pomen dialoga, ki pa ni enostaven, saj mora rešiti zelo kompleksna vprašanja. Predsednik Pahor je prepričan, da lahko pride do napredka, če je na obeh straneh politična volja.

Predsednik Pahor in predsednica Osmani-Sadriu sta po pogovoru pred Predsedniško palačo zasadila drevo in s tem simbolno potrdila prijateljstvo med državama.

Predsednik Pahor se je v nadaljevanju obiska sestal s predsednikom vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem. Sogovornika sta spregovorila o razmerah v regiji in o trenutnem stanju pogovorov med Beogradom in Prištino. Predsednik Pahor je ponovil da trajna stabilizacija, razvoj in napredek ter vključenost Kosova in ostalih držav Zahodnega Balkana v evro-atlantske integracije ostajajo v strateškem interesu Slovenije.

V okviru obiska bo predsednik Pahor v popoldanskih urah obiskal pripadnike 44. slovenskega kontingenta, ki delujejo v operaciji KFOR. Ob tem se bo srečal tudi s poveljniškim osebjem te operacije na Kosovu. Predsednik republike se bo seznanil z razmerami na operativnem območju, kjer slovenski kontingent opravlja svoje dolžnosti. Z visokimi vojaškimi predstavniki iz poveljniške strukture KFOR, med drugim tudi s poveljnikom KFOR in poveljnikom Regionalnega poveljstva Zahod, bo opravil pogovore o aktualnih splošnih razmerah na Kosovu, o aktivnostih in stanju v operaciji ter o prihodnjem sodelovanju slovenskega kontingenta.

Predsednik Pahor tudi na Kosovu pozval k napredku v dialogu
Foto: Kosovapress/STA