SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob obisku Logistične brigade v Pivki: "Za varnost bo potrebno investirati več in premišljeno."

Pivka, 21. 2. 2017 | sporočila za javnost, izjavePredsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes obiskal Logistično brigado v vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Ta brigada je zadolžena za vzdrževanje vojaške tehnike in oskrbovanje Slovenske vojske z vsemi kategorijami oborožitve, opreme in streliva, za transport in premike enot Slovenske vojske, vključuje pa tudi oklepne enote Slovenske vojske.

Predsednik Pahor obiskal Logistično brigado v vojašnici Stanislava Požarja v Pivki
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Po sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil sestal s poveljujočimi, ki so mu predstavili strukturo, naloge in stanje v brigadi. Sogovorniki so predsednika seznanili s stanjem vojaške opreme in oborožitve, streliva, pripravljenosti in vzdržljivosti v primeru izrednih razmer ali kolektivne obrambe, s trenutnim kadrovskim stanjem, stanjem razpoložljivosti medicinskega osebja in zdravstvene oskrbe enot v tujini, spregovorili pa so tudi o finančnih virih za izvajanje nalog ter o perspektivi in načrtovanem razvoju logistike in Logistične brigade Slovenske vojske.

Po pogovoru s poveljujočimi se je predsednik republike sestal z vojaki Logistične brigade Slovenske vojske in odgovarjal na njihova vprašanja. Vojakinje in vojaki so predsedniku predstavili svoje izkušnje tako doma kot iz mednarodnih operacij in misij ter ga opozorili na težave, ki jih imajo pri svojem delu in po zaključku vojaške kariere.

V nadaljevanju obiska si je predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil ogledal vojaško tehniko in dinamično predstavitev na poligonu; prikaz simulacijskega sistema SAAB in dinamični prikaz oklepne tehnike. Po zaključku dinamične predstavitve je poveljnik Logistične brigade brigadir Milan Žurman predsedniku republike predal spominsko plaketo Logistične brigade.V izjavi za medije, ki so spremljali obisk, je predsednik republike povedal, da je namen njegovega današnjega obiska, da bi se prepričal o stanju in ugotovil, kakšna je pripravljenost Slovenske vojske, kar bo podlaga za pogovor ob poročanju o pripravljenosti Slovenske vojske, ki bo v prvi polovici marca. Predsednik Pahor je dejal, da ne želi napovedovati letošnje ocene poročila na podlagi zadnjih dveh let. Poudaril je, da potrebujemo bolje opremljeno in usposobljeno vojsko za domače naloge in tudi zaradi nekaterih nalog, ki jih opravlja Slovenska vojska v mednarodni skupnosti. "Zaenkrat Slovenija vojaško ni neposredno ogrožena, če pa bi se to v prihodnjih letih spremenilo, mora biti vojska za to primerno usposobljena," je izjavo zaključil predsednik republike.

Predsednik Pahor ob ogledu vojaške tehnike Logistične brigade v vojašnici Stanislava Požarja v Pivki
Foto: Tamino Petelinšek/STA